Voornaam Wijzigen Mag

View Original

Hoe duur is het om je voornaam te veranderen?

De meeste voornamen hebben wel een betekenis of een verhaal. Er zijn dan ook verschillende redenen waarom je zou kunnen overwegen om je voornaam te wijzigen. Misschien heb je een voornaam die vaak verkeerd wordt uitgesproken, of misschien wil je graag een nieuwe identiteit aannemen. Wat je reden ook is, het is belangrijk om te weten hoe duur het is om je voornaam te veranderen. In dit artikel gaan we daarom dieper in op de kosten voor het wijzigen van je voornaam.

Wat zijn de voorwaarden voor het wijzigen van je voornaam?

Voordat we dieper in gaan op hoe duur het is om je voornaam te veranderen, bespreken we de voorwaarden voor het wijzigen van je voornaam. Het wijzigen van je voornaam is namelijk niet zomaar toegestaan. Er is een aantal voorwaarden waaraan je moet voldoen voordat je je voornaam kunt wijzigen. Zo moet je - om je voornaam te mogen wijzigen - een goede reden hebben. Denk hierbij aan de volgende redenen:

  • je wordt gepest met je voornaam;

  • religieuze redenen;

  • je voornaam maakt traumatische herinneringen bij je los.

Verder mag je nieuwe voornaam niet ongepast zijn, bijvoorbeeld een scheldwoord. Tenslotte is het niet toegestaan om een nieuwe voornaam te kiezen die hetzelfde is als een standaard achternaam.

Hoe duur is het om je voornaam te veranderen? 

De procedure van een voornaamswijziging brengt kosten met zich mee. Hoe duur deze procedure is? Voornaam Wijzigen Mag werkt met een vast tarief: € 1099. Daar komt niets bij, geen dubbeltje. Zelfs niet als je advocaat namens jou naar de zitting gaat. Zo weet je precies waar je aan toe bent en kom je niet voor vervelende verrassingen te staan. Hieronder zullen wij toelichten waaruit dit bedrag bestaat.

  • vergoeding voor je advocaat: alleen een advocaat kan een verzoek bij de rechter indienen tot het wijzigen van je voornaam, je kunt dit niet zelf doen.

  • griffierecht: dit zijn de kosten die je betaalt aan de rechtbank bij de start van de procedure tot het wijzigen van je voornaam. Het griffierecht bedraagt op dit moment €320.

  • afschrift van je geboorteakte: de rechtbank neemt je verzoek tot voornaamswijziging alleen in behandeling als er een afschrift van je geboorteakte bij zit. Hier zorgt je advocaat voor, net zoals voor een uittreksel uit de Basisregistratie Personen.

  • btw: de 21% btw over de vergoeding voor je advocaat zijn ook inbegrepen.

Deze vier onderdelen zijn dus inbegrepen in het vaste tarief van € 1099. Zo weet je altijd precies wat je betaalt en word je niet geconfronteerd met onverwachte extra kosten.

Hoe duur is het om je voornaam te veranderen op je officiële documenten? 

Hoe duur is het eigenlijk om je voornaam te veranderen op documenten als een paspoort, ID-kaart en rijbewijs? Het bedrag dat je betaalt voor een verandering van je voornaam op je officiële documenten is afhankelijk van het soort document en je leeftijd. Zo betaal je meer voor een wijziging van je paspoort dan van je identiteitskaart.

Hoe duur is het om één letter van je voornaam te veranderen?

Om een veelvoorkomend misverstand uit de wereld te helpen: bij het wijzigen van je voornaam betaal je niet per letter. Je betaalt altijd een vast bedrag, dat los staat van hoeveel letters je anders wil. De kosten voor het wijzigen van één letter van je voornaam zijn dus hetzelfde als voor het wijzigen van je gehele voornaam. Hoe duur het veranderen van je voornaam is? € 1099. En daar komt geen dubbeltje bij. Dit bedrag geldt ook wanneer er (eventueel) een hoorzitting komt waarbij je advocaten namens jou de rechter zal proberen te overtuigen.

Welke stappen moet je nemen om je voornaam te veranderen?

Om goed te kunnen begrijpen waar de kosten voor het wijzigen van je voornaam uit bestaan, is het goed om te weten welke stappen je moet nemen om je voornaam te veranderen.

Starten met het wijzigen van je voornaam

Laat ons weten, gewoon in je eigen woorden, waarom je af wil van je huidige voornaam. Geef hierbij ook aan welke voornaam je wenst. Een van onze advocaten gaat dan direct voor je aan de slag. Als alle stukken compleet zijn, kan binnen een paar werkdagen het verzoek tot naamswijziging bij de rechter worden ingediend. Je advocaat betaalt ook het griffierecht en zorgt voor je geboorteakte en een uittreksel uit de Basisregistratie Personen.

Verzoek tot naamswijziging geaccepteerd

Wanneer je verzoek tot het veranderen van je voornaam positief uitpakt en er niemand tegen in beroep gaat, dan geeft de rechtbank je nieuwe voornaam door aan de burgerlijke stand van de gemeente waar je staat ingeschreven. Zij zullen op hun beurt je voornaam aanpassen in de gemeentelijke administratie.

Wil je meer weten over het proces voor het wijzigen van je voornaam? Op deze pagina lees je hoe je je voornaam in slechts 6 stappen kan wijzigen. 

Verander je voornaam, vanuit huis en in je eigen tempo

Nu weet je hoe duur het is om je voornaam te veranderen. Wil je ook je voornaam wijzigen? Vul dan het startformulier in, gewoon vanuit huis en in je eigen woorden. Laat ons ook weten waar je het meeste last van hebt in het dagelijks leven. Een van onze advocaten gaan dan direct voor je aan de slag.