
Voornaam wijzigen bij kinderen met gescheiden ouders: wie beslist?
Je kind draagt nog steeds de voornaam die je samen met je ex hebt gekozen, maar intussen voelt die naam niet meer goed. Misschien wil je kind zelf een andere voornaam of zorgt de huidige naam voor nare herinneringen. Dan is het logisch dat je er iets aan wilt doen. Maar wie beslist bij gescheiden ouders over een voornaamswijziging? En heb je altijd toestemming van je ex nodig? In dit artikel lees je hoe het zit.

Dit kun je verwachten na goed- of afkeuring van een voornaamswijziging
Heb je jarenlang rondgelopen met een voornaam die niet écht bij je past? Misschien zegt iedereen “Hendrik” tegen je, terwijl je bij “Jan” een spontane glimlach op je gezicht krijgt. Of misschien wil je juist een extra voornaam toevoegen, bijvoorbeeld als eerbetoon aan een dierbare. Hoe dan ook: je hebt de knoop doorgehakt – die voornaam moet anders. Maar wat gebeurt er nádat je je verzoek hebt ingediend? In deze blog nemen we je mee in het proces; bij goedkeuring én afkeuring.

Waarom verschilt het bedrag voor een voornaamswijziging per gemeente?
Je staat op het punt een belangrijke stap te zetten: je voornaam wijzigen. Logisch dat je je afvraagt wat dit kost. Misschien verwacht je één vast tarief in heel Nederland, maar in werkelijkheid lopen de kosten per gemeente uiteen. Hoe komt dat? In dit artikel leggen we uit waar die prijsverschillen vandaan komen en hoe je financiële tegenvallers voorkomt.

Voornaam wijzigen na een trauma: dat mag gewoon
Het leven kan diepe wonden slaan. Wonden die je niet alleen voelt, maar die overal met je meegaan. Soms zelfs in je eigen voornaam. Trauma’s zoals misbruik, mishandeling of andere pijnlijke ervaringen kunnen een onzichtbare last worden die je dagelijks met je meedraagt. Wat als jouw voornaam je steeds weer terugbrengt naar die donkere momenten? Dat is zwaar. En onnodig. Je hebt recht op een naam die bij je past. Wist je dat je jouw voornaam kunt veranderen als deze een trigger is voor jouw trauma? Laten we samen kijken hoe je deze stap kunt zetten.

Voornaam wijzigen vanwege afkomst: wat zijn je opties?
Je voornaam is vaak het eerste dat mensen van je weten. Het is jouw introductie aan de wereld. Maar wat als je naam niet meer bij je past? Misschien omdat hij vaak verkeerd wordt uitgesproken. Of omdat je merkt dat je naam je belemmert in het dagelijks leven – bijvoorbeeld bij sollicitaties, sociale situaties of zelfs in persoonlijke relaties. Het wijzigen van je voornaam kan een grote stap zijn, maar soms is het een noodzakelijke. In dit artikel ontdek je wat de mogelijkheden zijn om je voornaam te wijzigen vanwege afkomst. En vooral: waarom het jouw recht is om een voornaam te dragen die écht bij je past.

Een voornaam of achternaam wijzigen: dít is het verschil
Wil je je naam veranderen? Dat kan, maar hoe je dat moet doen, verschilt flink tussen een voornaam en een achternaam. Een voornaam is vaak iets persoonlijks – dat is de naam die je ouders voor je gekozen hebben. Een achternaam zit dieper verankerd in je familiegeschiedenis. Deze achtergrond zorgt ervoor dat de regels en procedures voor een voor- of achternaamswijziging anders zijn. Hieronder leggen we precies uit hoe het werkt.