Voornaam wijzigen mag. Nou ja, bijna alles mag.

Wie bepaalt er of ik mijn voornaam mag wijzigen?


Je voornaam mag je alleen wijzigen als een rechter hiermee akkoord gaat. En daarvoor heb je altijd een advocaat nodig, die namens jou het verzoek tot naamswijziging indient bij de rechter.

En mijn achternaam dan?


Voor het wijzigen van je achternaam heb je geen advocaat nodig. Dat kun je zelf in werking zetten via deze website van de rijksoverheid.

Hoeveel voornamen mag ik wijzigen?


Je mag net zoveel voornamen wijzigen als je wil. Heb je er nu drie, en wil je er maar één, dat mag. Heb je er nu één, en wil je er drie? Dat mag ook. Wat je ook kiest, het totaalbedrag van € 1099 blijft hetzelfde.

Wat zijn de voorwaarden om mijn voornaam te veranderen?

Je moet ernstige bezwaren hebben tegen je huidige naam of namen. En onze advocaten weten precies hoe ze die bezwaren in juridische taal kunnen vatten. Jij hoeft ons alleen te schrijven wat je redenen zijn, gewoon in je eigen woorden. Ga daarvoor naar het startformulier.

Welke redenen kan ik zoal aanvoeren?

Vind je je naam niet mooi? Dat zal een rechter geen argument vinden, en daar kunnen wij ook niets mee beginnen. Goede redenen zijn bijvoorbeeld een vervelende betekenis in een andere taal of een religieuze verwijzing. Of dat je naam niet meer past bij je geslacht of gender. Je weet zelf het beste waarom je last hebt van je huidige naam. En wij weten hoe wij je bezwaren juridisch kunnen verwoorden.

Welke nieuwe voornaam of voornamen mag ik kiezen?

Rechters vinden iedere naam goed die je maar bedenken kan, behalve een standaard achternaam of een ongepast woord zoals ‘urine’ of ‘methadon’.

Hoe kom ik erachter of de door mij gewenste voornaam oké is?

Als je ons via het startformulier laat weten welke naam je wil, laat een van onze advocaten je weten of die naam oké is. Onze advocaten bepalen het dus niet, maar weten wel uit ervaring welke namen op bezwaren zullen stuiten bij een rechter.

Eén totaalbedrag, voor alles.

Is het veranderen van mijn voornaam gratis?

Nee, het veranderen van je voornaam is niet gratis. Maar wij zorgen er in ieder geval voor dat je niet voor financiële verrassingen komt te staan.

Wat kost het dan om mijn voornaam te veranderen?

Het totaalbedrag om je voornaam te wijzigen is € 1099. Het maakt niet uit of je één, twee of drie voornamen wil wijzigen, en het maakt ook niet uit hoe lang die namen zijn. En als er een zitting is, dan gaat je advocaat erheen om namens jou het woord te doen. Ook de vaste kosten voor een afschrift van je geboorteakte en voor het indienen van het verzoek tot naamswijziging bij de rechter – de zogenaamde griffierechten – zitten hier al bij in. Er komt dus echt niets bij, geen dubbeltje.

 
 

Je hoeft je huis niet uit, behalve…

Hoef ik helemaal niet naar jullie advocatenkantoor te komen?

Nee. Je voornaam wijzigen kan echt helemaal digitaal. Hooguit zal je advocaat een keertje bellen om even iets precies te weten, maar we willen het juist zo makkelijk mogelijk maken.

Hoe start ik dan de procedure voor het wijzigen van mijn voornaam?

Via het startformulier op deze website zet je je voornaamswijziging in gang. Daarop schrijf je zo uitgebreid mogelijk je redenen om je huidige voornaam te wijzigen, gewoon in je eigen woorden. Binnen een paar werkdagen ontvang je dan een eerste versie van het verzoekschrift.

Waar zijn mijn geboorteakte en een uittreksel uit de Basisregistratie voor nodig?

De rechter neemt het verzoek tot naamswijziging alleen in behandeling als er een kopie van je geboorteakte en een uittreksel uit de Basisregistratie Personen bij zit.

Wanneer mag ik mijn nieuwe voornaam officieel dragen?

Hoe snel wordt het verzoek tot naamswijziging naar de rechter verstuurd?

Als alle stukken compleet zijn, dan kan het verzoek binnen een paar werkdagen naar de rechter worden gestuurd. Hoe dit werkt? Binnen een paar werkdagen na het invullen van het startformulier ontvang je van je advocaat een concept van het verzoek. Zodra je je advocaat je feedback op het concept hebt gestuurd en akkoord hebt gegeven op de definitieve versie, en je advocaat je betaling van de factuur heeft ontvangen, gaat de definitieve versie van het verzoekschrift naar de rechter. Mits alle stukken compleet zijn, kan dit dus in een paar werkdagen.

Hoe lang duurt het vervolgens om mijn voornaam te veranderen?

Nadat het verzoek tot naamswijziging door de rechtbank is ontvangen, heeft de rechter zes weken om uitspraak te doen. Na die zes weken volgt een standaard beroepstermijn van drie maanden. Op die zes weken en drie maanden hebben jij en je advocaat geen invloed. Even geduld hebben dus.

Een beroepstermijn van drie maanden. Wat houdt dat in?

Je ontvangt de uitspraak van de rechter, de zogenaamde beschikking, via je advocaat. Als die negatief is, kun je ertegen in beroep gaan. Maar ook als die positief is, kan iemand anders in beroep gaan tegen die uitspraak, een familielid bijvoorbeeld. Om jou of anderen de tijd te geven om te beslissen over wel of niet in beroep gaan, is die beroepstermijn standaard drie maanden. Zodra de beroepstermijn is verstreken en niemand is in beroep gegaan, is je nieuwe voornaam officieel.

Hoef ik niet naar de rechtbank te komen?

Meestal doet de rechter de uitspraak schriftelijk af, maar soms wil een rechter meer weten over je redenen en dan is er wel een zitting. Je bent niet verplicht om erheen te gaan, maar het is wel beter. Je advocaat gaat sowieso, om het pleidooi voor jou te voeren. Dat kost niets extra’s.

Zijn mijn identiteitsbewijzen nog geldig nadat de wijziging officieel is?

Nee, deze zijn niet meer geldig. Als er niemand in beroep is gegaan, dan krijg je na de beroepstermijn van drie maanden automatisch een brief van de gemeente dat je namen in de gemeentelijke administratie zijn gewijzigd. Je ID-kaart, paspoort en rijbewijs bevatten vanaf dan je oude voornaam, dus vergeet niet om deze opnieuw aan te vragen.

 
 
Meer informatie over voornaam wijzigen