Kosten van het veranderen van je voornaam per letter? Zo zit dat

Persoon zoekt informatie over voornaam wijzigen per letter op smartphone
 
 

In Nederland overwegen dagelijks mensen hun voornaam te wijzigen. Dit kan een persoonlijke keuze zijn, maar soms ook een noodzaak. Maar wat kost het eigenlijk om je voornaam per letter te wijzigen? Voor velen roept dit de gedachte op dat je mogelijk per letter betaalt als je je voornaam wilt wijzigen.

Maar hoe zit dat precies? Deze unieke vraag verdient een uitgebreid antwoord. En dat antwoord geven wij in dit artikel.

 
 

Wat drijft mensen tot naamswijziging per letter?

Of het nu gaat om religieuze overtuigingen, adoptie, traumatische ervaringen of pesterijen, de redenen voor voornaamswijziging zijn divers. Het veranderen van een enkele letter in je voornaam kan al een wereld van verschil maken in hoe je je voelt en hoe je jezelf presenteert aan de wereld.

Psychologisch effect van één letter in je voornaam veranderen

Een voornaam vormt een belangrijk deel van onze identiteit. Uit onderzoek blijkt dat een naam invloed kan hebben op hoe anderen ons zien en hoe we onszelf zien. Een voornaam die niet in overeenstemming is met iemands identiteit kan leiden tot gevoelens van vervreemding. Het wijzigen van een voornaam, zelfs als het slechts één letter betreft, kan daarom een grote positieve impact hebben op iemands zelfvertrouwen.

Waarom kost één letter in je voornaam wijzigen geld? 

Een voornaamswijziging vereist juridische tussenkomst. Alleen een advocaat kan een verzoek tot voornaamswijziging indienen bij de rechtbank. Bij Voornaam Wijzigen Mag krijg je een transparante prijs: een all-in tarief van € 1099, ongeacht de lengte van je naam of het aantal letters dat je wilt veranderen. Deze prijs dekt de kosten van je advocaat, de geboorteakte, een uittreksel uit de Basisregistratie Personen, btw, en de griffierechten.

 
kosten voornaam veranderen per letter
 

De procedure van voornaamswijziging per letter in Nederland

Voordat we de specifieke kosten van letters in je voornaam wijzigen bespreken, is het belangrijk om de procedure hiervan in Nederland te begrijpen.

Het proces voornaam wijzigen per letter uitgelegd 

Begin bij het startformulier: Bij Voornaam Wijzigen Mag start je het proces vanuit je eigen huis. Het online startformulier is eenvoudig en duidelijk. Hier geef je aan waarom je een letter van je voornaam wilt veranderen en naar welke naam je voorkeur uit gaat.

Advocaat aan de slag: Een gespecialiseerde advocaat gaat na ontvangst direct voor je aan de slag. Deze vertaalt jouw wensen naar de juiste juridische taal.

Snelle afhandeling: Binnen een paar werkdagen kan je verzoek bij de rechter liggen, mits je snel reageert op het concept dat de advocaat je voorlegt en alle stukken compleet zijn.

De beslissing: Na ongeveer zes weken neemt de rechter een besluit. Indien goedgekeurd en er volgt geen beroep, wordt je nieuwe voornaam officieel na drie maanden.

Wil je weten wat je precies kunt verwachten tijdens het proces? Op deze pagina vind je de stappen uit de procedure voor het wijzigen van je voornaam per letter. 

Hoe start je het proces? 

De procedure begint officieel met een verzoekschrift aan de rechtbank. Er zijn enkele voorwaarden verbonden aan dit proces, zoals:

  • Je moet een geldige reden hebben.

  • Je mag niet in het voordeel van fraude handelen.

  • Het mag geen verwarring scheppen of aanstootgevend zijn.

Meer weten over de voorwaarden van je voornaam wijzigen per letter? In dit artikel zoomen we dieper in op de regels rondom voornaamswijzigingen. 

Na goedkeuring

Nadat je verzoekschrift is goedgekeurd, moet je je nieuwe voornaam officieel registreren bij de gemeente waar je woont. Hierna moeten alle officiële documenten, zoals je paspoort, rijbewijs en andere identiteitsbewijzen worden aangepast. 

Lees ook: Voornaam wijzigen in paspoort: stappen, tips en kosten

Hoe weet je of je wens tot voornaamswijziging per letter kans van slagen heeft? 

Het unieke van deze dienst is dat je al in een vroeg stadium duidelijkheid krijgt. Na het invullen van het startformulier krijg je direct feedback op je wensen en redenen. Zo weet je waar je aan toe bent.

De mythe ontkracht: Kosten voornaam veranderen per letter

De term ‘voornaam veranderen per letter’ kan de indruk wekken dat je per letter betaalt, maar dit is bij Voornaam Wijzigen Mag niet het geval. Of je nu één letter of je volledige voornaam wijzigt, het vaste tarief is € 1099. Hier zitten geen verborgen kosten aan vast – zelfs niet als er een rechtszitting nodig is. Benieuwd welke kosten er bij dit bedrag zijn inbegrepen? Lees dan: Wat kost het om je voornaam te veranderen?

Aanvullende kosten bij voornaamwijziging na goedkeuring 

Zodra de rechter je verzoek tot voornaamswijziging goedkeurt en er geen beroep plaatsvindt, informeert de rechtbank de gemeente waar je bent ingeschreven. Het vernieuwen van nieuwe documenten brengt extra kosten met zich mee. Bovendien kun je overwegen om vervangende diploma's, certificaten en cijferlijsten aan te vragen, wat eveneens kosten met zich meebrengt.

Specifieke letters van je voornaam veranderen? 

Een naam die écht bij je past, is onbetaalbaar. Overweeg je bepaalde letters in je voornaam aan te passen? Ongeacht de omvang van de wijziging blijven de kosten gelijk.

Heb je nog vragen of ben je klaar voor de volgende stap? Neem contact op met Voornaam Wijzigen Mag. Onze gespecialiseerde advocaten staan voor je klaar.

 
Vorige
Vorige

Verboden voornamen: wat mag wel en wat mag niet?

Volgende
Volgende

Hoe een voornaamswijziging kan helpen bij psychische hinder