Roepnaam veranderen: hoe je dat doet en waarom het de moeite waard is

Jongere kijkt in de spiegel, reflecterend over het toevoegen van een tweede voornaam

Een roepnaam is meer dan alleen een woord. Het is een stukje van je identiteit dat je dag in, dag uit met je meedraagt. Als je het gevoel hebt dat je huidige roepnaam niet (meer) bij je past, kan dit een flinke impact hebben op je leven. Gelukkig is het veranderen van je roepnaam vaak eenvoudiger dan je denkt. In deze blogpost vertellen we je alles wat je moet weten over het veranderen van je roepnaam en hoe onze advocaten je kunnen helpen bij het proces van het veranderen van je roepnaam.

Goed om te weten: in deze tekst gebruiken we de term 'roepnaam' om te verwijzen naar de voornaam die je bij geboorte hebt gekregen.

Waarom je roepnaam veranderen?

Je roepnaam is een belangrijk onderdeel van je identiteit, het is de manier waarop anderen je aanspreken en herkennen. Maar wat als je niet tevreden bent met je roepnaam of als je het gevoel hebt dat deze niet meer bij je past? Het veranderen van je roepnaam kan een grote stap lijken, maar het is belangrijk om te realiseren dat deze beslissing een grote positieve invloed kan hebben op je leven.

Een roepnaam die niet bij je past kan immers leiden tot gevoelens van ontevredenheid en ongemak. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je roepnaam te moeilijk is om uit te spreken. Het kan ook zijn dat je naam niet meer past bij wie je nu bent, bijvoorbeeld omdat je van identiteit bent veranderd of omdat je een (ander) geloof bent gaan aanhangen.

Ben je niet tevreden met je huidige roepnaam? Door je roepnaam te veranderen kun je jezelf opnieuw definiëren en de persoon worden die je graag wilt zijn. En het mooie is: het veranderen van je roepnaam mag gewoon en is vaak veel eenvoudiger dan je denkt. Het kan vanuit huis, en in je eigen tempo. Voornaam Wijzigen Mag helpt je graag bij het veranderen van je roepnaam, zodat jij de naam kunt dragen die het beste bij jou past.

roepnaam veranderen

Veranderen van je roepnaam vereist zwaarwichtig belang

Het veranderen van je roepnaam is niet zomaar iets wat je snel even doet. Het is een belangrijke beslissing die je niet zomaar neemt. Je moet namelijk een zogenaamd zwaarwichtig belang hebben. Dit betekent dat je "ongemak en/of overlast" ondervindt van je huidige naam. Als je niet duidelijk kunt maken dat je veel last hebt van je huidige naam, dan is de kans groot dat de rechter je verzoek tot voornaamswijziging niet zal toekennen.

De voordelen van het veranderen van je je roepnaam

Heb je ooit het gevoel gehad dat je roepnaam niet helemaal past bij wie je bent of wie je wilt zijn? Het kan frustrerend zijn om een naam te dragen die niet overeenkomt met je identiteit en persoonlijkheid. Gelukkig is er een oplossing: het veranderen van je roepnaam.

Door een nieuwe roepnaam te kiezen die beter past bij wie je bent, geef je jezelf een nieuw begin en de kans om de persoon te worden die je altijd al had willen zijn. Bovendien kan een nieuwe roepnaam je meer zelfvertrouwen geven en leiden tot meer erkenning van de mensen om je heen. Vul dus snel het startformulier in.

Het werkt het veranderen van je roepnaam?

Het veranderen van je roepnaam lijkt misschien een ingewikkeld proces, maar bij Voornaam Wijzigen Mag hebben we het zo makkelijk mogelijk voor je gemaakt. Hieronder leggen we uit welke stappen je doorloopt als je je roepnaam wilt veranderen.

Stap 1: Bedenk een nieuwe roepnaam

Het begint allemaal met het kiezen van je nieuwe roepnaam. Kies een naam die je mooi vindt, die goed bij je past en die je zelfvertrouwen een boost geeft. Probeer ook rekening te houden met de uitspraak en spelling van je nieuwe naam, zodat anderen deze gemakkelijk kunnen begrijpen en onthouden. Check ook of deze roepnaam is toegestaan volgens de Nederlandse wetgeving. Ontdek hier wanneer je je voornaam mag veranderen.

Stap 2: Vertel ons waarom je je roepnaam wilt wijzigen

Vul dan het startformulier in en leg uit waarom je je roepnaam wilt wijzigen en welke roepnaam je wenst. Onze advocaten zijn gespecialiseerd in naamswijzigingen en zullen direct voor je aan de slag gaan met het opstellen van het verzoek tot naamswijziging. Je ontvangt binnen een paar werkdagen een conceptversie van het verzoekschrift.

Stap 3: Controleer het verzoek tot roepnaamswijziging

Controleer het opgestelde verzoek tot naamswijziging zorgvuldig. Klopt de spelling van de naam en zijn alle redenen voor de naamswijziging correct vermeld? Neem de tijd om dit te doen en geef eventuele aanpassingen door aan je advocaat. Zo zorgen we ervoor dat het verzoek tot wijziging van je roepnaam helemaal naar je wens is.

Stap 4: Verzoek naar de rechtbank

Zodra je advocaat de benodigde aanpassingen heeft gedaan, zal hij of zij de definitieve versie van het verzoekschrift opstellen en deze binnen een paar werkdagen indienen bij de rechtbank. Hierbij zal je advocaat ook de relevante stukken, zoals je geboorteakte meesturen. Dit document is vereist voor de behandeling van het verzoek.

Stap 5: Wachten op uitspraak rechtbank

Nadat het verzoekschrift is ingediend, neemt de rechtbank gemiddeld zes weken de tijd om uitspraak te doen. Zodra het zover is, stuurt je advocaat je een kopie van deze uitspraak. Als de uitspraak onverhoopt negatief uitvalt, heb je nog de mogelijkheid om in beroep te gaan.

Stap 6: Hoorzitting bij de rechtbank (indien van toepassing)

Meestal behandelt de rechter je verzoek schriftelijk, maar het komt voor dat er een hoorzitting plaatsvindt bij de rechtbank. Hierbij krijg je de kans om het verzoek toe te lichten. Je advocaat staat je tijdens deze zitting bij. Na deze hoorzitting zal de rechter een beslissing nemen over het verzoek.

Stap 7: Officiële aanpassing van je persoonsgegevens

Als na de uitspraak niemand in beroep gaat tegen de uitspraak, en de beroepstermijn van drie maanden is verstreken, dan wordt je nieuwe roepnaam officieel geregistreerd in de Basisregistratie Personen (BRP). Dit is het centrale register waarin alle persoonsgegevens van inwoners van Nederland worden bijgehouden.

Zodra je nieuwe roepnaam officieel is, is het belangrijk om nieuwe exemplaren van je identiteitsbewijzen aan te vragen. Denk hierbij aan je paspoort, rijbewijs en andere officiële documenten waarop je roepnaam staat vermeld. Zo kun je zonder problemen gebruik maken van je nieuwe roepnaam en genieten van alle voordelen.

Het enige wat jij dus eigenlijk hoeft te doen, is de roepnaam te kiezen die het beste bij jou past en het startformulier in te vullen. Onze advocaten doen dan de rest, zo simpel is het.

Waarom zou je voor Voornaam Wijzigen Mag kiezen?

Ben je niet tevreden met je huidige roepnaam en wil je graag een naam die beter bij je past? Of heb je bijvoorbeeld een roepnaam die voor problemen zorgt bij sollicitaties of andere belangrijke momenten in je leven? Dan kan het wijzigen van je roepnaam voor veel opluchting zorgen.

De advocaten van Voornaam Wijzigen Mag zijn gespecialiseerd in het aanvragen van naamswijzigingen en hebben al vele mensen succesvol aan een nieuwe roepnaam geholpen. Onze advocaten hebben veel ervaring en kennis op het gebied van naamswijzigingsprocedures en weten precies wat er nodig is om een verzoek tot naamswijziging goed te laten verlopen. Zo ben je er zeker van dat je verzoek tot roepnaamswijziging in goede handen is. Vul daarom vandaag nog het startformulier in.

Vorige
Vorige

Zo kun je je naam wijzigen als je gepest wordt

Volgende
Volgende

Voornaam wijzigen procedure: alles wat je moet weten