Voornaam wijzigen procedure: alles wat je moet weten

Vrouw vult online formulier in voor het wijzigen van haar voornaam
 
 

Overweeg je om je voornaam te wijzigen? Misschien voel je je niet meer op je gemak met je huidige naam vanwege psychische hinder, of misschien zijn er religieuze beweegredenen voor het wijzigen van je voornaam. Wat je reden ook is, het wijzigen van je voornaam kan een belangrijke stap zijn in het uitdrukken van wie je werkelijk bent.

In dit artikel zullen we de procedure bespreken voor het wijzigen van je voornaam en wat je kunt verwachten tijdens dit proces. Zo ben jij goed voorbereid op deze belangrijke beslissing.

 
 

Wat is de procedure voor het wijzigen van je voornaam in Nederland?

Het wijzigen van je voornaam kan in Nederland gewoon vanuit huis en in je eigen tempo. Er zijn echter wel enkele juridische stappen die je moet doorlopen. De hulp van een advocaat is hierbij een must. Hieronder vind je de stappen uit de procedure voor het wijzigen van je voornaam.

Stap 1: Vul het startformulier in

Leg in het startformulier uit waarom je niet meer tevreden bent met je huidige voornaam, of voornamen. Laat ons ook weten welke nieuwe voornaam, of voornamen je wil. Eén van onze advocaten gaat dan direct voor je aan de slag met het schrijven van het verzoek tot naamswijziging. Hij of zij weet precies hoe je bezwaren in juridische taal te vatten. Je ontvangt van je advocaat binnen een paar werkdagen een conceptversie van het verzoekschrift.

Stap 2: Controleer het opgestelde verzoek tot naamswijziging

Het is nu aan jou om de spelling van de namen en de redenen voor de naamswijziging te controleren. Mocht je in deze stap van de procedure nog iets willen veranderen, of wil je er toch nog even over nadenken? Dat mag, jij bepaalt het tempo. Zo zorgen we ervoor zorgen dat het verzoek tot het wijzigen van je voornaam helemaal naar je wens is.

Stap 3: Maak je keuze definitief

Nadat je het opgestelde verzoek hebt gecontroleerd, stuur je een mailtje naar je advocaat met je gewenste aanpassingen óf je akkoord. Vergeet hierbij niet om een kopie van je identiteitsbewijs mee te sturen.

Stap 4: Verzoek naar de rechter

Nadat je advocaat je aanpassingen heeft doorgevoerd, stuurt hij of zij de definitieve versie van het verzoekschrift binnen een paar werkdagen naar de rechtbank, samen met je geboorteakte en een uittreksel uit de Basisregistratie Personen. Zonder deze twee documenten neemt de rechter het verzoek niet in behandeling.

Goed om te weten: je advocaat verstuurt het verzoek tot naamswijziging pas zodra je betaling van de factuur binnen is. De factuur ontvang je zodra alle informatie voor het verzoekschrift compleet is. Zo weet je precies waar je aan toe bent.

Stap 5: Uitspraak van de rechter

Na het versturen van het verzoekschrift, duurt het ongeveer zes weken voordat de rechter een uitspraak doet. Je advocaat stuurt je een kopie van deze uitspraak. Hopelijk is deze uitspraak positief en kun je binnenkort door het leven met je nieuwe voornaam. Pakt de uitspraak niet in je voordeel uit? Dan kun je in beroep gaan. Deze stap in de procedure voor het wijzigen van je voornaam bespreken we hieronder.

Stap 6: Eventuele hoorzitting in de rechtbank

Na de uitspraak start een standaard beroepstermijn van drie maanden. Tijdens deze beroepstermijn kan iedereen die het niet eens is met de uitspraak in beroep gaan. Zijn er onverhoopt bezwaren tegen je verzoek? Dan zal er een hoorzitting plaatsvinden in de rechtbank. Tijdens deze hoorzitting kun je je verzoek toelichten. Eén van onze advocaten zal je hierbij met raad en daad bijstaan. Na deze hoorzitting zal de rechter een beslissing nemen over je verzoek.

Stap 7: Aanpassing van je persoonsgegevens

Als niemand in beroep gaat, dan is na verloop van de beroepstermijn van drie maanden, je nieuwe naam officieel. Je voornaam wordt dan gewijzigd in de Basisregistratie Personen (BRP), het officiële register waarin alle persoonsgegevens van inwoners van Nederland worden bijgehouden. Tot slot is het belangrijk om nieuwe exemplaren van je identiteitsbewijzen zoals je rijbewijs en paspoort, met hierop je nieuwe voornaam, aan te vragen.

 
Meer informatie over de procedure van je voornaam wijzigen
 

Wat zijn de kosten voor het wijzigen van je voornaam?

Een nieuwe voornaam is niet gratis. Er zijn kosten verbonden aan de procedure om je voornaam te wijzigen. Het totaalbedrag voor een wijziging van je voornaam bedraagt € 1099, dit bedrag is inclusief alles. Het maakt dus niet uit of je één, twee of drie voornamen wil wijzigen. Ook de kosten voor griffierechten zitten al in dit bedrag. Er komt dus écht niets bij, geen dubbeltje. Zo zorgt Voornaam Wijzigen Mag ervoor dat je niet voor financiële verrassingen komt te staan.

 
 
 

Hoe lang duurt de procedure voor het wijzigen van je voornaam?

De duur van de procedure voor het wijzigen van je voornaam hangt af van verschillende factoren. Denk hierbij aan de drukte bij de rechtbank en de complexiteit van je verzoek. Nadat het verzoek tot voornaamswijziging naar de rechter is verstuurd, heeft de rechter zes weken de tijd om uitspraak te doen. Daarna volgt er een beroepstermijn van drie maanden. De gemiddelde doorlooptijd van de procedure voor het wijzigen van je voornaam is daarom zo’n drie tot zes maanden. Let wel op, in sommige gevallen kan het langer duren.

Wat zijn de mogelijke bezwaren tegen het wijzigen van je voornaam?

De advocaten van Voornaam Wijzigen Mag bepalen niet of de door jou gewenste voornaam oké is, maar ze weten wel uit ervaring welke voornamen op bezwaren zullen stuiten bij een rechter. De rechtbank gaat over het algemeen akkoord met iedere voornaam die er bestaat. Ontdek hier wanneer je je voornaam mag veranderen. Toch zijn er wel enkele redenen waarom ze bezwaar kunnen maken tegen je verzoek. Bijvoorbeeld bij:

  • Een standaard achternaam, zoals Janssen;

  • Een ongepast woord, bijvoorbeeld ‘Urine’;

  • Bekende merk- of plaatsnamen, denk aan ‘Instagram’ of ‘Rotterdam’.

Wordt er een bezwaar ingediend tegen je verzoek? Dan moet je tijdens de hoorzitting bij de rechtbank kunnen aantonen dat je redenen voor de wijziging terecht zijn. Je advocaat zal je tijdens deze procedure met raad en daad bijstaan.

Advocaat nodig voor de procedure van het wijzigen van je voornaam?

Wil je je voornaam wijzigen? Dan moet je een advocaat in de arm nemen. Je mag dit niet zelfstandig doen. De advocaat zal je helpen bij het opstellen van het verzoek en bij het verdedigen van je zaak tijdens de hoorzitting bij rechtbank.

Voornaam Wijzigen Mag is gespecialiseerd in het wijzigen van voornamen. Onze advocaten hebben jarenlange ervaring met het indienen van verzoeken tot voornaamswijzigingen. Ze kunnen je helpen bij elke stap van de procedure voornaam wijzigen. Start vandaag nog met het wijzigen van je voornaam.

Vorige
Vorige

Roepnaam veranderen: hoe je dat doet en waarom het de moeite waard is

Volgende
Volgende

Hoeveel kost het om je voornaam te wijzigen?