Hoeveel kost het om je voornaam te wijzigen?

Berekening van de kosten voor het wijzigen van een voornaam

Het veranderen van je voornaam kan om talloze redenen wenselijk of zelfs noodzakelijk zijn. Heeft je voornaam een vervelende betekenis in een andere taal, of past je naam niet meer bij je geslacht of gender? Wat de reden ook is, het proces van het veranderen van je voornaam kost geld. Maar hoeveel kost het om je naam te veranderen precies? In dit artikel bespreken we de kosten die komen kijken bij het wijzigen van je voornaam. Ook zullen we toelichten welke factoren invloed hebben op de hoogte van de kosten voor het wijzigen van je voornaam.

Kostenoverzicht voor het veranderen van je naam

Het is zover, je hebt de keuze gemaakt: je wil je voornaam veranderen. Lees hier hoe deze procedure in zijn werk gaat. Wees jezelf er van bewust dat deze keuze ook kosten met zich mee gaat brengen. Want naast de emotionele aspecten - zoals het afscheid nemen van je huidige voornaam - heeft deze stap ook financiële gevolgen. Benieuwd hoeveel het kost om je naam te veranderen? Hieronder lichten we toe met welke kosten je tijdens de procedure te maken zult krijgen.

Welke kosten komen er kijken bij een voornaamswijziging?

Zoals gezegd, het wijzigen van je voornaam brengt kosten met zich mee. Deze kosten ontstaan vooral omdat alleen een advocaat het verzoek tot voornaamswijziging namens jou mag indienen bij de rechtbank.  

Om het voor jou zo makkelijk mogelijk te maken, hanteren wij voor de hele procedure van het wijzigen van je voornaam een vast bedrag van € 1099. Daar komt niks bij, geen dubbeltje. Zelfs niet als je advocaat namens jou naar de zitting gaat. Behalve de kosten voor je advocaat omvat dit bedrag ook de kosten voor je geboorteakte en een uittreksel uit de Basisregistratie Personen, de btw en de griffierechten. Dit zijn de kosten die je moet betalen aan de rechtbank bij de start van de procedure.

Doordat alles bij de prijs is inbegrepen, weet je vooraf precies wat de kosten zullen zijn. Zo kom je niet voor vervelende financiële verrassingen te staan.

 
Hoeveel kost het om je voornaam te veranderen?

Het aanpassen van je naam op officiële documenten

Als de rechter het verzoek tot voornaamswijziging goedkeurt en er niemand in beroep gaat tijdens de beroepstermijn, dan geeft de rechtbank je nieuwe voornaam door aan de gemeente waar je staat ingeschreven. Een ambtenaar van de burgerlijke stand past dan je naam aan in de gemeentelijke basisadministratie.

Omdat vanaf dat moment je rijbewijs, paspoort en ID-kaart niet meer geldig zijn, is het raadzaam om nieuwe exemplaren aan te vragen. Dit brengt natuurlijk kosten met zich mee. Verder kan het handig zijn om zo nodig vervangende diploma’s, certificaten en cijferlijsten op te vragen. Ook dit is in de meeste gevallen niet gratis.

Hoe zit het dan met het wijzigen van je voornaam per letter?

Het maakt niet uit of je één, twee of drie voornamen wil wijzigen, en het maakt ook niet uit hoe lang die namen zijn. Het tarief is altijd hetzelfde, namelijk € 1099. Je betaalt dus niet per letter, en ook niet per voornaam, maar gewoon een totaalbedrag waarin alles is inbegrepen.

Hulp nodig bij het veranderen van je naam?

Nu weet je hoeveel het kost om je voornaam te veranderen. Ook weet je dat er voor het veranderen van je voornaam een uitspraak van een rechter nodig is. En voor een uitspraak van een rechter heb je een advocaat nodig. Een van onze advocaten dient het verzoek tot naamswijziging namens jou bij de rechter in.

De advocaten waar Voornaam Wijzigen Mag mee werkt, zijn gespecialiseerd in personenrecht. Dit zijn alle regels en wetten die gaan over het veranderen van je voornaam. Omdat ze hier alles van weten, hebben onze advocaten al vele verzoeken tot voornaamswijziging met succes ingediend. Wil je nu ook die stap zetten? Vul dan het startformulier in, dan gaat een van onze advocaten direct voor je aan de slag.

Vorige
Vorige

Voornaam wijzigen procedure: alles wat je moet weten

Volgende
Volgende

Hoe duur is het om je voornaam te veranderen?