Voornaam wijzigen in paspoort: stappen, tips en kosten

Close-up van Nederlands paspoort en identiteitskaart

Ooit gedacht: “Mijn voornaam en ik, wij zijn gewoon niet meer zo’n match”?Steeds meer mensen overwegen om hun voornaam te veranderen. En goed nieuws: Voornaam Wijzigen Mag weet precies hoe we jou hierbij kunnen helpen. In dit artikel ontdek je daarom hoe je je voornaam wijzigt in je paspoort.

Waarom je voornaam wijzigen in paspoort?

Er zijn tal van redenen voor het wijzigen van je voornaam in je paspoort. Misschien heb je altijd al een hekel gehad aan je naam. Of misschien ben je van geloofsovertuiging geswitcht, en wil je daarom een nieuwe naam die beter bij je past. Wat jouw reden ook is, onze advocaten staan klaar om je te helpen bij deze spannende verandering. Let wel: de advocaten van Voornaam Wijzigen Mag bepalen niet of de door jou gewenste voornaam oké is, dit doet de rechter. Wel weten zij uit ervaring welke voornamen op bezwaar zullen stuiten bij een rechter. Als de door jou gewenste voornaam oké is, gaat een van onze advocaten gelijk voor je aan de slag. Want je voornaam wijzigen in je paspoort, dat mag gewoon.

Hoe werkt het wijzigen van je voornaam in je paspoort?

Het wijzigen van je voornaam in je paspoort is meer dan slechts een administratieve handeling. Het is het begin van een nieuw hoofdstuk in je leven. De procedure voor deze wijziging is dan ook best pittig. Gelukkig helpen wij je hierbij graag.

voornaam wijzigen in paspoort

De aanvraag

Wil jij je voornaam wijzigen in je paspoort? Dan zul je eerst een verzoek moeten indienen bij de rechtbank. Je hebt een advocaat nodig om dit voor je te doen. Deze is nodig om het verzoek op te stellen en vervolgens in te dienen bij de rechtbank. Kies hierbij een advocaat die gespecialiseerd is in naamswijzigingen, zoals de advocaten van Voornaam Wijzigen Mag.

De voorwaarden voor een naamswijziging in je paspoort 

Wanneer je een naamswijziging in je paspoort wilt zijn er een paar voorwaarden waaraan je moet voldoen. Zo moet je een goede reden hebben voor je naamswijziging. Een ‘Ik vind mijn naam gewoon niet mooi’ gaat het dus niet winnen. Wil je je voornaam echter wijzigen vanwege ernstige persoonlijke issues? Of heb je een verandering in je leven doorgemaakt die je wilt weerspiegelen met een nieuwe voornaam in je paspoort? Dan is de kans groot dat de rechter wel akkoord gaat. Wil je weten welke redenen dit nog meer zijn? In dit artikel lees je wanneer je je voornaam precies mag veranderen. Ook mag je je voornaam niet wijzigen als je van plan bent om iets illegaals te doen. Daar gaan we hieronder dieper op in.

Voornaam wijzigen in paspoort: niet geschikt voor illegale plannen

Zoals hierboven ook al kort besproken: je kunt je voornaam in je paspoort niet zomaar wijzigen als je van plan bent om iets illegaals te doen. Maar wat houdt dat eigenlijk in? Hieronder geven we 2 veelvoorkomende voorbeelden:

  1. Identiteitsfraude: Stel je voor dat je je voornaam wilt wijzigen in je paspoort om jezelf voor te doen als iemand anders. Dat mag niet. Identiteitsfraude is een serieuze misdaad en kan leiden tot gevangenisstraf.

  2. Schulden ontlopen: Denk je erover na om een frisse start te maken onder een nieuwe voornaam om je schuldeisers te ontlopen? Think again. Ook dit is namelijk een vorm van fraude. In deze situatie mag je dus ook niet je voornaam wijzigen in je paspoort.

Voornaam wijzigen in paspoort

Keurt de rechtbank jouw verzoek tot naamswijziging goed? Dan mag je officieel je voornaam wijzigen in je paspoort.

Wijziging door de gemeente

Zodra de rechtbank een beslissing genomen, sturen ze deze naar de gemeente voor wijziging van je voornaam in de Basisregistratie Personen (BRP). Deze stap hoef je dus niet zelf te doen, maar is wel belangrijk. Jouw nieuwe voornaam moet immers eerst in de BRP staan voordat je deze kunt wijzigen in je paspoort.

Paspoort aanvragen

Zodra de gemeente je naam heeft aangepast in de gemeentelijke administratie, is het tijd om een nieuw paspoort aan te vragen. Dit betreft het paspoort met je nieuwe naam erop. Heb je jouw nieuwe paspoort ontvangen? Dan ben je officieel de trotse drager van je nieuwe voornaam.

Wat kost het wijzigen van je voornaam in je paspoort?

Je vraagt je misschien af ‘Wat kost het wijzigen van je voornaam dan?’. Goed dat je erover nadenkt, want je voornaam wijzigen is niet gratis. Het totaalbedrag voor het wijzigen van je voornaam is € 1099. Of je nu één, twee of drie voornamen wilt veranderen; dit bedrag blijft hetzelfde. Lekker overzichtelijk. Ook de lengte van de namen? Ook dat maakt niet uit. Of je nu Jan of Charlotte-Elizabeth heet.

In die € 1099 zit alles inbegrepen. En met alles bedoelen we ook echt alles. Heb je een afschrift van je geboorteakte nodig? Check. De griffierechten? Check. En stel dat er een zitting nodig is, dan gaat je advocaat erheen om namens jou te spreken. Oftewel: geen verborgen kosten, geen verrassingen én geen dubbeltje extra.

Wat kost een nieuw paspoort?

Goed, je hebt je voornaam officieel gewijzigd. Vergeet echter niet dat je nu ook je paspoort moet vernieuwen. Ook hier zit een prijskaartje aan. De kosten voor het aanvragen van een nieuw paspoort variëren per gemeente. Maar je kunt rekenen op zo’n €65 tot €75.

Tips voor het wijzigen van je naam in je paspoort

Je bent vastberaden om je voornaam te wijzigen in je paspoort. En terecht. Hieronder delen wij enkele tips om ervoor te zorgen dat het voornaam wijzigen in je paspoort soepel verloopt.

Tip 1: Wees geduldig

Geduld is een schone zaak. Het proces voor een naamswijziging kan namelijk even duren. Nadat jij het startformulier hebt ingevuld zal één van onze advocaten binnen een paar werkdagen het verzoekschrift opstellen. Nadat de rechtbank de zaak in behandeling heeft genomen volgt een beslissing meestal binnen 6 weken. Zodra de beslissing is genomen duurt het ongeveer drie maanden voordat de beslissing definitief is. Meer informatie nodig? Op deze pagina lees je meer over de gehele naamswijziging procedure.

Tip 2: Documenten op orde

Een goed begin is het halve werk. Zorg er daarom voor dat je alle benodigde documenten bij de hand hebt. Dit betekent niet alleen je legitimatiebewijs, maar ook zaken als een geboorteakte.

Tip 3: Blijf positief

Soms kan het proces van een voornaam wijzigen in paspoort frustrerend zijn. Maar blijft positief. Je bent namelijk op weg naar een mooi nieuw hoofdstuk in je leven. Het is simpel om ontmoedigd te raken als dingen niet meteen gaan zoals gepland. Houd daarom te allen tijde je einddoel in gedachten: je nieuwe voonaam in je paspoort.

Advocaat nodig voor het wijzigen van je voornaam in je paspoort?

Wil je je voornaam wijzigen in je paspoort? Dan zul je een advocaat nodig hebben. Één van onze advocaten gaat graag voor je aan de slag. Hij zal je dan helpen bij het opstellen van het verzoek voor de rechtbank. Ook zal de advocaat je bijstaan tijdens de hoorzitting in de rechtbank.

Bij Voornaam Wijzigen Mag zijn we de specialisten als het gaat om het wijzigen van voornamen in paspoorten. Onze advocaten hebben jaren op de teller en al vele mensen geholpen aan een nieuwe naam in hun paspoort. Ze staan dan ook klaar om jou te helpen. Vul snel het startformulier in.

Vorige
Vorige

Advocaat voor naamswijziging: volledige begeleiding en ondersteuning

Volgende
Volgende

Voornaamswijziging voor geadopteerden: zo gaat dat