Wanneer mag je je voornaam veranderen?

man denkt over het veranderen van zijn voornaam
 
 

Een nieuwe voornaam: voor veel mensen een prettige gedachte. Maar wanneer mag je nou precies je voornaam veranderen? Dit is een veelgestelde vraag. Overweeg jij ook om je voornaam te veranderen? Dan wil je waarschijnlijk ook graag weten onder welke voorwaarden dit mogelijk is.

In dit artikel zoomen we daarom in op de regels rondom voornaamswijzigingen. Zo weet je wat er van je verwacht wordt en wat je moet doen om je nieuwe voornaam officieel te maken.

 
 

Advocaat nodig voor het wijzigen van je voornaam

Voor het wijzigen van je voornaam is het verplicht om een advocaat in de arm nemen. Je advocaat zal bij de rechtbank het verzoekschrift tot voornaamswijziging indienen waarin de redenen voor de voornaamswijziging staan beschreven. Lees hier hoe je je voornaam in slechts 6 stappen kan wijzigen.

Redenen voor het veranderen van je voornaam

Je voornaam is officieel gemaakt tijdens de aangifte na je geboorte. Om je voornaam te wijzigen, moet je een goede reden hebben. Deze redenen kunnen van diverse aard zijn. 

  • Persoonlijke redenen: Veel mensen maken het besluit om hun voornaam te veranderen omwille van persoonlijke redenen, bijvoorbeeld omdat hun voornaam niet langer aansluit bij hun identiteit of een andere vorm van psychische hinder.

  • Confrontatie met het verleden: Je mag je voornaam veranderen wanneer je je voornaam associeert met een akelig verleden waarmee je niet langer geconfronteerd wil worden. Denk hierbij aan pesterijen of mishandeling.

  • Religie: Wanneer je van mening bent dat je voornaam niet strookt met je religie mag je je voornaam veranderen.

Er zijn echter nog meer redenen die kunnen leiden tot een succesvol verzoek. Onze advocaten zijn gespecialiseerd in voornaamswijzigingen en in het juridisch goed formuleren van deze redenen.

 
Wanneer mag je je voornaam veranderen?
 

Welke voornamen zijn niet toegestaan?

Je hebt de vrijheid om iedere voornaam te kiezen die bij je past. Nou ja, bijna iedere voornaam, want wanneer je het te bont maakt, kan de rechter je verzoek weigeren. Wanneer je je voornaam wil veranderen moet je rekening houden met deze wettelijke beperkingen: 

  • de door jou gewenste voornaam mag niet ongepast zijn. Zou jij jezelf graag ‘Urine’ of ‘Methadon’ noemen? Helaas, dan zal je voornaam geweigerd worden.

  • de door jou gewenste voornaam mag niet op een standaard achternaam lijken, zoals Janssen.

  • bekende merk- of plaatsnamen zijn ook niet toegestaan als voornaam. Denk hierbij aan ‘Facebook’ of ‘Maastricht’.

Als je het startformulier invult, dan gaat een van onze advocaten direct voor je aan de slag met een eerste versie van het verzoekschrift tot voornaamswijziging.

Je voornaam veranderen? Dit is de procedure

De procedure om je voornaam te wijzigen verloopt via de rechtbank, is doorgaans schriftelijk en bestaat uit de volgende stappen: 

  • Stap 1: Vul op het startformulier de door jou gewenste voornaam in.

  • Stap 2: Binnen een paar werkdagen krijg je van je advocaat het concept van het verzoek tot naamswijziging ter controle en voor akkoord.

  • Stap 3. Je mailt je advocaat je opmerkingen op de conceptversie van het verzoekschrift, inclusief een kopie van je paspoort en je BSN.

  • Stap 4: Zodra je advocaat je opmerkingen heeft ontvangen, het verzoekschrift definitief heeft gemaakt en je betaling van de factuur heeft ontvangen, gaat het verzoekschrift binnen een paar dagen naar de rechtbank. Als alle stukken compleet zijn, kan dit dus al kort nadat je het startformulier hebt ingevuld.

  • Stap 5: Na zo’n zes weken doet de rechter uitspraak. Zodra de uitspraak bekend is, ontvang je deze schriftelijk van je advocaat.

  • Stap 6: Na de uitspraak start de standaard beroepstermijn van drie maanden. Als er niemand in beroep gaat, dan is na die drie maanden je nieuwe voornaam officieel.  

Onze advocaten staan je graag bij

Het opstellen van het verzoek tot voornaamswijziging is maatwerk. Het met succes afronden van dit traject is van vele factoren afhankelijk. Onze advocaten staan je hier graag in bij. Vul daarom het startformulier in om het wijzigen van je voornaam te starten.

Vorige
Vorige

Voornaamswijziging: kan het zonder tussenkomst van een rechter?

Volgende
Volgende

Bijbelse voornaam wijzigen: Van Christen naar Atheïst