Voornaam toevoegen als eerbetoon: hoe werkt het en wat kost het?

Vrouw kijkt naar foto van een geliefde als symbool van eerbetoon
 
 

Heb je er ooit over nagedacht om een voornaam toe te voegen als eerbetoon aan iemand die veel voor je betekent? Dit kan een ouder, grootouder of hele goede vriend zijn. Het is een prachtige manier om de herinnering aan die persoon levend te houden en hen symbolisch te eren.

Maar hoe werkt dit precies en wat komt erbij kijken? In deze blog leggen we alles uit wat je moet weten over het toevoegen van een voornaam als eerbetoon.

 
 

Waarom zou je een voornaam willen toevoegen als eerbetoon?

Er zijn verschillende redenen waarom je ervoor zou kiezen om een extra voornaam toe te voegen als eerbetoon aan iemand die veel voor je betekent. Misschien herken je jezelf in een van deze voorbeelden:

  • Familie eren: Stel dat je opa of oma een enorme impact op je leven heeft gehad. Misschien hebben ze je opgevoed, belangrijke levenslessen geleerd of waren ze er altijd voor je in moeilijke tijden. Door hun voornaam aan die van jou toe te voegen, houd je hun herinnering levend en laat je zien hoeveel ze voor je betekenen.

  • Tradities voortzetten: In sommige families is het een traditie om de voornaam van een voorouder door te geven. Dit kan een mooie manier zijn om de familiebanden te versterken.

  • Speciale vriend eren: Misschien heb je een vriend of vriendin die altijd voor je klaarstond en een onuitwisbare indruk op je heeft achtergelaten. Als deze persoon is overleden of niet meer in je leven is, kan het toevoegen van hun voornaam een mooie manier zijn om hun herinnering te eren en ze dicht bij je te houden.

 
 
 

Wat zijn de juridische vereisten voor het toevoegen van een voornaam als eerbetoon?

In Nederland kun je je voornaam laten veranderen of een voornaam toevoegen via de rechtbank. Lees hier meer over de gehele procedure. Dat klinkt misschien ingewikkeld, maar wij bij Voornaam Wijzigen Mag helpen je bij elke stap. Zo werkt het:

Aanvraag indienen bij de rechtbank – Je moet een officieel verzoek doen bij de rechtbank waarin je uitlegt waarom je een voornaam wilt toevoegen. Dit verzoek wordt altijd ingediend door een advocaat. Wij zorgen ervoor dat dit verzoek goed is onderbouwd en voldoen aan alle regels. Dus stel je wilt de voornaam van je overleden vader, "Pieter," toevoegen om hem te eren. In het verzoek kun je dan aangeven wat die naam voor je betekent en waarom het belangrijk is voor jou om deze naam toe te voegen.

 
 
 

Je hebt een advocaat nodig – Het is wettelijk verplicht om een advocaat in te schakelen bij een voornaamswijziging. Wij nemen je alle juridische rompslomp uit handen, zodat jij je nergens druk over hoeft te maken. Wij begeleiden je van begin tot eind door het proces.

Behandeling door de rechtbank – Nadat het verzoek is ingediend, kijkt de rechter naar je aanvraag. Hij of zij controleert of alles aan de regels voldoet en of er een goede reden is voor de naamswijziging. Dit proces kan enkele maanden in beslag nemen, afhankelijk van de drukte bij de rechtbanken. Zie ook: Hoelang duurt een voornaamswijziging?

Meestal wordt een voornaamswijziging goedgekeurd als het verzoek duidelijk is en voldoet aan de wettelijke eisen.

 
 
 

Wat zijn de kosten van het toevoegen van een voornaam als eerbetoon?

Het toevoegen van een voornaam als eerbetoon is niet kosteloos. Ontdek hier waarom het geld kost om je voornaam te veranderen. Bij Voornaam Wijzigen Mag hanteren we een vaste prijs voor de gehele procedure. Of je nu één voornaam wilt toevoegen, twee voornamen wilt wijzigen, of slechts één letter wilt aanpassen; het tarief blijft hetzelfde. Lees hiervoor ook: Kosten van het veranderen van je voornaam per letter? Zo zit dat

Voor de volledige juridische begeleiding van het proces, inclusief het indienen van het verzoek bij de rechtbank en de benodigde advocaatkosten, betaal je een vast bedrag van € 1099. Er komen geen extra kosten bij, geen dubbeltje – het tarief is allesomvattend. Dus ook de geboorteakte, een uittreksel uit de Basisregistratie Personen (BRP), btw en de griffierechten zijn inbegrepen. Lees ook: Hoeveel kost het om je voornaam te wijzigen? 

Als je verzoek wordt goedgekeurd, zijn er nog bijkomende kosten voor het aanpassen van officiële documenten. Denk hierbij aan je paspoort en rijbewijs. Deze kosten betaal je bij je gemeente.

Voornaam toevoegen als eerbetoon: Is het de moeite waard? 

Voor veel mensen is het toevoegen van een voornaam een mooie manier om iemand te eren. Het is meer dan alleen een administratieve wijziging – het gaat om een blijvende herinnering aan iemand die belangrijk voor je is. Hoewel er kosten aan verbonden zijn, zien de meeste mensen dit als een waardevolle investering in hun persoonlijke verhaal en familiegeschiedenis.

Alternatieven voor een officiële voornaamswijziging als eerbetoon

Als je twijfelt of het proces iets voor jou is, zijn er ook andere manieren om iemand te eren zonder je officiële naam te veranderen:

  • De voornaam gebruiken in je dagelijks leven, zónder dat deze officieel wordt vastgelegd. Lees ook: Roepnaam veranderen: hoe je dat doet en waarom het de moeite waard is

  • De voornaam doorgeven aan je kinderen als tweede of derde voornaam. Dit wordt ook wel vernoeming genoemd. Veel ouders kiezen ervoor om de naam van hun vader of moeder op deze manier in de familie te houden.

  • De voornaam als eerbetoon gebruiken op je socialmedia-profielen. Je kunt op Facebook, Instagram of LinkedIn de voornaam van je dierbare als tweede naam toevoegen.

Voornaam toevoegen als eerbetoon aan dierbare? 

Wil je een voornaam toevoegen als eerbetoon? Bij Voornaam Wijzigen Mag zorgen we ervoor dat het hele proces soepel verloopt. Heb je nog vragen, of wil je direct beginnen? Vul dan het startformulier in je eigen woorden in en wij zorgen ervoor dat het juridisch klopt.

 
artikel over voornaam toevoegen als eerbetoon
Volgende
Volgende

Verboden voornamen: wat mag wel en wat mag niet?