Voornaam Wijzigen Mag

View Original

Hoelang duurt voornaamswijziging?

Heb je altijd al een andere voornaam willen hebben? Ben je niet blij met de naam die je ouders je hebben gegeven? Of past je huidige voornaam niet meer bij wie je bent of wilt zijn? Dan kun je je voornaam laten wijzigen. Maar hoe gaat dat in zijn werk en hoelang duurt dat eigenlijk?

Hoe vraag je een voornaamswijziging aan?

Een voornaamswijziging is een serieuze zaak. Je kunt niet zomaar van de ene op de andere dag je voornaam veranderen. Daarvoor heb je een goede reden nodig en een advocaat die je daarbij helpt.

Het begint allemaal met het invullen van een startformulier op deze pagina. Gewoon in je eigen woorden, vanaf huis en op een moment dat het jou goed uitkomt. Daar vertel je waarom je je voornaam wilt veranderen en welke nieuwe naam je wilt hebben. Je kunt kiezen uit bijna alle voornamen, zolang ze maar niet ongepast of verwarrend zijn.

Lees ook: Voornaam wijzigen: waarom we vragen naar je verhaal

Vervolgens krijg je een advocaat toegewezen die gespecialiseerd is in voornaamswijzigingen. Als de door jou gewenste voornaam oké is, dan gaat één van onze advocaten gelijk voor je aan de slag. Deze advocaat stelt een verzoek op voor de rechter, waarin hij of zij uitlegt waarom jouw naamswijziging noodzakelijk en redelijk is. Je krijgt het concept van het verzoek te zien en je kunt eventuele opmerkingen of wijzigingen doorgeven.

Meer weten over het proces van voornaamswijziging? Ontdek hier hoe het werkt.

Hoelang duurt het voordat de rechter beslist?

Als je akkoord gaat met het verzoek, stuurt je advocaat het naar de rechtbank. Daar wordt het beoordeeld door een rechter. De rechter kijkt of je verzoek voldoet aan de wettelijke eisen en of je een gegronde reden hebt om je voornaam te veranderen.

De rechter doet meestal binnen zes weken een uitspraak. Als de rechter je verzoek goedkeurt, is je naamswijziging nog niet meteen definitief. Er is namelijk nog een beroepstermijn van drie maanden, waarin iemand bezwaar kan maken tegen je naamswijziging. Dit gebeurt echter zelden.

Wanneer is je voornaamswijziging officieel?

Als er na drie maanden geen beroep is ingesteld, is je voornaamswijziging officieel. Je nieuwe voornaam is door de rechtbank doorgegeven aan de gemeente waar je geboren bent en geregistreerd in het geboorteregister. Daarna kun je je nieuwe voornaam laten vermelden op al je officiële documenten, zoals je identiteitsbewijs, paspoort, rijbewijs, diploma’s en bankrekeningen. 

Lees ook: Voornaam wijzigen in paspoort: stappen, tips en kosten

Hoelang duurt het hele proces van voornaam wijzigen?

Het hele proces van voornaamswijziging kan dus nogal variëren, afhankelijk van hoe snel je reageert op het verzoek van je advocaat, hoe druk het is bij de rechtbank en of er beroep wordt aangetekend. Hoelang duurt voornaamswijziging precies? Dat is moeilijk te zeggen, want elke situatie is anders. Maar gemiddeld kun je rekenen op een duur van ongeveer vier tot zes maanden. Dit is de tijd die nodig is om je aanvraag in te dienen, een uitspraak te krijgen en beroep af te wachten.

Waarom zou je je voornaam willen wijzigen?

Er zijn veel redenen waarom mensen hun voornaam willen wijzigen. Sommige mensen vinden hun voornaam niet mooi, niet passend of niet uniek genoeg. Anderen hebben een negatieve associatie met hun voornaam, bijvoorbeeld door pesten, trauma of misbruik. Weer anderen willen hun naam veranderen omdat ze geadopteerd zijn of omdat ze een andere culturele of religieuze identiteit hebben gekregen.

Wat jouw reden ook is, je bent niet de enige die je voornaam wilt wijzigen. Elk jaar zijn er honderden mensen die deze stap zetten. En dat is hun goed recht. Want je voornaam is een belangrijk onderdeel van je identiteit en je persoonlijkheid. Het is de naam waarmee je jezelf voorstelt aan de wereld. Het is de naam die je elke dag hoort en ziet. Het is de naam die je gelukkig moet maken. Ontdek in dit artikel alle regels rondom voornaamswijzigingen. 

Hoe kies je een nieuwe voornaam die bij je past? 

Je weet nu hoelang een voornaamswijziging duurt. Tijd om een nieuwe voornaam te kiezen die bij je past. Het kiezen van een nieuwe voornaam is spannend. Er zijn geen vaste regels voor hoe je dat moet doen, maar er zijn wel een paar tips die je kunnen helpen:

Doe inspiratie op

Je kunt online zoeken naar namen die je mooi, leuk, of interessant vindt. Je kunt ook kijken naar namen van beroemdheden, personages, historische figuren of mensen die je bewondert. Daarnaast kun je natuurlijk je familie en vrienden om advies vragen.

Maak een lijst. 

Schrijf alle voornamen op die je aanspreken, zonder je te beperken. Je kunt later altijd nog schrappen of toevoegen. Probeer verschillende combinaties van voor- en achternamen uit, en kijk hoe ze klinken.

Test je voornaam. 

Probeer je nieuwe naam uit in verschillende situaties; online, telefonisch en natuurlijk in het echt. Let op hoe mensen reageren op je voornaam en hoe jij je erbij voelt. Vraag ook feedback aan mensen die je vertrouwt en sta open voor hun mening.

Kies je voornaam. 

Als je een voornaam hebt gevonden die je helemaal blij maakt, en die past bij wie je bent of wilt zijn, dan kun je de knoop doorhakken. Gefeliciteerd, je hebt je nieuwe voornaam gekozen! Bovendien weet je nu ook hoe lang het duurt om je voornaam te wijzigen. Het is een proces dat tijd en geduld vergt, maar het is het waard.

Wat kost een voornaamswijziging? 

Een voornaamswijziging is een investering in jezelf. Maar hoeveel kost het eigenlijk om je naam te veranderen? Het antwoord is simpel: € 1099. Dat is alles. Geen verborgen kosten, geen extra toeslagen, geen verrassingen. Gewoon € 1099 voor de hele procedure, ongeacht hoelang het duurt. Lees ook: Hoeveel kost het om je voornaam te wijzigen? 

Het maakt niet uit of je één, twee of drie voornamen wilt wijzigen. Lees hier hoeveel voornamen je mag hebben. Het maakt niet uit of je je hele voornaam wilt veranderen of slechts één letter. Het maakt niet uit of je advocaat naar de rechtbank moet om je verzoek te verdedigen of niet. Voor € 1099 regel je alles.

Snel en eenvoudig je voornaam wijzigen?  

Dus als je je voornaam wilt wijzigen, wacht dan niet langer. Neem contact op met Voornaam Wijzigen Mag en start vandaag nog je voornaamswijziging. Want je voornaam wijzigen, dat mag gewoon. Jij bepaalt zelf hoelang het duurt.