Er zit een spelfout in de voornaam van mijn kindje. Zo los je het op.

Moeder en kind met spelfout in voornaam

Je hebt net een prachtig kindje gekregen en je bent helemaal in de wolken. Je gaat naar het gemeentehuis om de geboorte aan te geven, maar je bent zo moe en emotioneel dat je per ongeluk de verkeerde naam opgeeft. Je komt er pas later achter dat je kindje niet Emma, maar Emna heet. Wat nu? Het kan gebeuren dat je een fout maakt in de voornaam van je kindje bij de geboorteaangifte. Dat is heel vervelend, maar gelukkig kun je er iets aan doen. 

Een spelfout gemaakt bij de geboorteaangifte: hoe kon dat gebeuren? 

Hierboven gaven we al een voorbeeld van hoe een spelfout in de naam van je kindje kan ontstaan. Het kan iedereen overkomen. Er zijn verschillende oorzaken mogelijk: 

  • Je spelt de voornaam of voornamen simpelweg verkeerd. Misschien heb je een typefout gemaakt, of ben je even in de war met de spelling.

  • Je geeft helemaal andere voornamen op dan je bedoelt. Misschien heb je je vergist, of ben je beïnvloed door de mening van anderen.

  • Je geeft de ambtenaar een verklaring van de verloskundige met de voornaam erop, maar de verloskundige heeft een fout gemaakt. Misschien heeft zij de naam verkeerd verstaan, of heeft zij een slordig handschrift.

Lees ook:

Hoe corrigeer je een spelfout in de voornaam van je kindje?

Als je een spelfout in de naam van je kindje wilt corrigeren, moet je bij de gemeente zijn waar je kindje is geboren of waar je zelf woont. Daar kun je uitleggen wat er is gebeurd en vragen hoe je dit kunt oplossen. Meestal moet je een officieel verzoek indienen en soms ook wat bewijs leveren, zoals de geboorteakte waar de fout op staat. De gemeente beoordeelt dan of de fout kan worden hersteld.

Hoe makkelijk of moeilijk dit gaat, hangt af van de gemeente en de aard van de fout. Sommige gemeenten zijn soepeler dan andere. Sommige fouten zijn duidelijker dan andere. Hoe sneller je de fout ontdekt, hoe beter. Als je te lang wacht, kan de gemeente je verzoek afwijzen. Dan moet je alsnog naar de rechter. Wij kunnen je daarbij helpen. Neem contact met ons op.

Hoe kun je een spelfout via de rechter laten wijzigen?

Als de gemeente je niet kan of wil helpen, kun je een spelfout in de naam van je kindje via de rechter laten wijzigen. Dit klinkt misschien als een groot ding, maar dat valt reuze mee. Je hebt wel een advocaat nodig om je hierbij te helpen. Wij kunnen dat voor je doen.

Waarom heb je een advocaat nodig? 

Een naamswijziging is juridisch gezien best een procedure. Je moet de juiste papieren verzamelen, een verzoekschrift opstellen, en dit indienen bij de rechtbank. Een advocaat weet precies hoe dit moet en zorgt ervoor dat jouw verhaal op de juiste manier voor de rechter komt.

Hoe helpt een advocaat jou? 

Als je een spelfout in de naam van je kindje wilt laten wijzigen via de rechter, heb je een advocaat nodig. Maar wat doet een advocaat precies voor jou? Hoe zorgt hij of zij ervoor dat jouw verzoek wordt goedgekeurd? Wat kun je van een advocaat verwachten? Hieronder lees je wat een advocaat van Voornaam Wijzigen Mag allemaal voor je doet:

  1. Een advocaat legt alles uit in begrijpelijke taal en zorgt ervoor dat jouw verzoek aan alle eisen voldoet.

  2. Jouw persoonlijke verhaal wordt omgezet in een formeel verzoekschrift. Dit is belangrijk, want op basis hiervan neemt de rechter een beslissing. 

  3. Een naamswijziging kan best emotioneel zijn. Jouw advocaat staat klaar om al je vragen te beantwoorden en je door het hele proces te loodsen.

  4. Er zijn bepaalde documenten nodig voor de naamswijziging, zoals een geboorteakte. De advocaat zorgt ervoor dat alles correct wordt ingediend.

  5. Als het nodig is, staat de advocaat je ook bij tijdens een eventuele hoorzitting.

Wat kost het om deze spelfout te verbeteren?

De kosten voor het corrigeren van een spelfout in de naam van je kind kunnen uiteenlopen. Als je de fout snel na de registratie wordt opgemerkt, zijn de kosten vaak lager. Maar als je een advocaat moet inschakelen voor de correctie via de rechtbank, dan wordt het proces duurder. Het hele proces voor een spelfout verbeteren in de naam van je kindje via een advocaat kost € 1099. Dit is een all-in tarief, dus geen verborgen kosten. Hierin zitten de advocaatkosten, maar ook de kosten voor de nodige documenten en griffierechten.

Lees hier wat het veranderen van een voornaam per letter kost. 

Start nu met het verbeteren van de spelfout in de voornaam van je kindje

Heb je een spelfout gemaakt in de naam van je kindje en wil je dit zo snel mogelijk oplossen? Vul dan vandaag nog het startformulier in. Wij helpen je graag met het aanvragen van een naamswijziging bij de rechter. Zo kun je je kindje de naam geven die je echt wilt.

spelfout in voornaam kind aanpassen
Vorige
Vorige

Voornaam wijzigen: waarom heeft de advocaat een Nederlandse geboorteakte van je nodig?

Volgende
Volgende

Tweede voornaam verwijderen, ja het mag