Voornaam wijzigen: waarom heeft de advocaat een Nederlandse geboorteakte van je nodig?

Nederlandse geboorteakte aanvragen voor naamswijziging

Wat is een geboorteakte en waarom heb je die nodig? 

Een geboorteakte is een officieel document dat je identiteit en je huidige voornaam bevestigt. Dit is belangrijk voor de rechter om te weten wie je bent en of je een goede reden hebt om je voornaam te wijzigen. Als je je voornaam verandert, wordt je nieuwe voornaam toegevoegd aan je geboorteakte en in de Basisregistratie Personen (BRP). Daarom moet je een geboorteakte hebben die in Nederland ingeschreven is. 

Lees ook: Een fout bij de geboorteakte van je kindje: wat nu? 

BRP: wat is dat?

BRP staat voor Basisregistratie Personen. Dit is een databank met persoonsgegevens van personen die in Nederland wonen of gewoond hebben. Het gaat om gegevens als naam, burgerservicenummer (BSN), geslacht, geboortedatum, geboorteplaats en adres. De Nederlandse overheid gebruikt deze gegevens voor verschillende doeleinden, zoals het maken van paspoorten, het versturen van belastingaanslagen of het bepalen van het stemrecht.

Hoe vraag je een geboorteakte aan in Nederland?

Als je in Nederland geboren bent, kun je een authentiek afschrift van je geboorteakte aanvragen bij de gemeente waar je geboren bent. Dit moet je binnen drie maanden na de aanvraag doen, anders is het niet meer geldig. Je kunt de geboorteakte online, telefonisch of persoonlijk aanvragen. Je hebt hiervoor een geldig identiteitsbewijs nodig. De kosten en de levertijd kunnen per gemeente verschillen. Je kunt meer informatie vinden over het aanvragen van een geboorteakte op de website van de Rijksoverheid.

Een geboorteakte aanvragen vanuit het buitenland

Als je niet in Nederland geboren bent, moet je de geboorteakte aanvragen in het land waar je geboren bent. Dit kan soms langer duren of extra kosten met zich meebrengen. Zodra  je over je buitenlandse geboorteakte beschikt, geldt het volgende:

  • De geboorteakte moet in het Nederlands vertaald worden door middel van een beëdigde vertaling

  • De geboorteakte moet voorzien zijn van een apostille of een legalisatie. Dit is een stempel of sticker die de echtheid van de geboorteakte bevestigt. Je kunt dit regelen bij de autoriteiten van het land waar je geboren bent.

  • De geboorteakte moet ingeschreven worden bij de gemeente Den Haag. 

Met deze stappen ben je goed op weg om je voornaam te veranderen. Bij Voornaam Wijzigen Mag staan we klaar om je door dit proces te begeleiden, van begin tot eind. Ontdek hier meer over het wijzigen van je voornaam vanuit het buitenland. 

Hoelang is een geboorteakte geldig?

Je geboorteakte zelf is tijdloos, een blijvend document zonder houdbaarheidsdatum. Maar als je een uittreksel van je geboorteakte nodig hebt, bijvoorbeeld voor het officieel wijzigen van je voornaam, dan speelt tijd wel degelijk een rol. Zo'n uittreksel, een beknopte versie van je geboorteakte, wordt door instanties vaak maar een beperkte periode geaccepteerd, meestal 3 tot 6 maanden. Zorg dus dat je deze op tijd aanvraagt voor je aan de slag gaat met het wijzigen van je voornaam.

Hoe verloopt het proces voor het wijzigen van je voornaam met een advocaat?

Het veranderen van je voornaam is niet zo makkelijk als het klinkt. Je kunt niet zomaar naar het gemeentehuis gaan en een formulier invullen. Je hebt een advocaat van Voornaam Wijzigen Mag nodig die een verzoek indient bij de rechtbank. Waarom wil je jouw voornaam veranderen? Of het nu gaat om pestgedrag, adoptie, of een wijziging die beter past bij je identiteit, wij staan voor je klaar. Je advocaat zal ook je geboorteakte en je identiteitsbewijs nodig hebben om je verzoek te ondersteunen.

De rechter buigt zich vervolgens over jouw zaak. Is er een gegronde reden voor de voornaamswijziging? Misschien word je zelfs uitgenodigd om je verhaal persoonlijk te doen. Jouw belangen, die van je familie en de maatschappij worden allemaal meegewogen. Zorgvuldig wordt gekeken of je nieuwe voornaam geen verwarring of aanstoot veroorzaakt.

Goed nieuws van de rechter? Dan regelt de rechtbank die jouw verzoek heeft toegewezen dat de beslissing bij jouw geboortegemeente of de gemeente Den Haag belandt. Je geboorteakte wordt dan bijgewerkt met je nieuwe voornaam. Nu kun je ook je paspoort, rijbewijs en andere officiële documenten laten aanpassen. 

Wat zijn de kosten en de voorwaarden voor het wijzigen van je voornaam?

Een nieuwe voornaam kiezen is niet alleen een persoonlijke, maar ook een financiële stap. Bij Voornaam Wijzigen Mag begrijpen we dat. Daarom bieden we een all-in pakket aan voor € 1099. Van het opstellen van je verzoek tot het officieel registreren van je nieuwe voornaam, inclusief de onvermijdelijke gang naar de rechtbank - wij regelen het. Geen verrassingen of extra kosten. Wat krijg je voor deze prijs?

  • Advocaatkosten: Onze ervaren advocaten, specialisten in naamswijziging, staan voor je klaar. Zij begeleiden je persoonlijk, adviseren je en vertegenwoordigen je tijdens de zitting.

  • Rechtbankkosten: De onvermijdelijke griffierechten, momenteel € 320 (2024), zijn inbegrepen.

  • Gemeentekosten: Voor het opvragen van je geboorteakte en een uittreksel uit de BRP.

  • Btw: Overzichtelijk en eerlijk, zonder verborgen extra's.

Lees ook: Kosten voor het veranderen van je voornaam per letter? Zo zit dat! 

Wat zijn de voorwaarden voor het wijzigen van je voornaam? 

Naast de kosten, zijn er ook een aantal voorwaarden waaraan je moet voldoen om je voornaam te kunnen wijzigen. De belangrijkste voorwaarden zijn:

  • Je moet minimaal 18 jaar oud zijn;

  • Je moet de Nederlandse nationaliteit hebben;

  • Je moet een voldoende zwaarwichtig belang hebben om je voornaam te wijzigen, en dit kunnen aantonen met bewijsstukken.

  • Je nieuwe voornaam mag niet ongepast of verwarrend zijn.

Lees ook: Wanneer mag je je voornaam veranderen?

Je voornaam veranderen? Dat kan bij Voornaam Wijzigen Mag! 

Je voornaam is een belangrijk deel van wie je bent. Maar misschien ben je niet blij met je voornaam, of past hij niet meer bij je. Dan kun je je voornaam veranderen. Maar hoe doe je dat? En wat heb je daarvoor nodig? Bij Voornaam Wijzigen Mag helpen we je graag met het wijzigen van je voornaam. Wij zorgen ervoor dat je snel en makkelijk je nieuwe voornaam kunt krijgen. Het enige wat je nodig hebt, is een geboorteakte en een goede reden. Wij regelen de rest voor je. Meteen beginnen? Vul dan nu het startformulier in. Dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op.

geboorteakte voornaam wijzigen
Vorige
Vorige

Voornaam wijzigen: waarom we je vragen naar je verhaal

Volgende
Volgende

Er zit een spelfout in de voornaam van mijn kindje. Zo los je het op.