Tweede voornaam verwijderen, ja het mag

Naamkaartje van Robin Johannes die zijn tweede naam heeft verwijderd.

Ben je jouw tweede voornaam zat? Veel mensen zitten met een tweede voornaam waar ze eigenlijk vanaf willen. Misschien vind je hem te lang, te ingewikkeld, of past hij gewoon niet meer bij wie je bent. In dit artikel leggen we uit hoe je je tweede voornaam kunt laten verwijderen en waarom veel mensen hiervoor kiezen.

Is het mogelijk om een tweede voornaam te verwijderen?

Ja, het is mogelijk om een tweede voornaam te verwijderen. Maar dat gaat niet zomaar. Op deze pagina ontdek je onder welke voorwaarden het verwijderen van je tweede voornaam mogelijk is. Lees verder voor alle details over het verwijderen van een tweede voornaam! 

Voordelen van het verwijderen van een tweede voornaam

Het verwijderen van een tweede voornaam kan verschillende voordelen hebben:

Gewoon makkelijker: Een kortere naam kan handiger zijn in het dagelijks leven, vooral bij administratieve zaken. Wanneer je jouw voornaam verwijdert, is deze voor anderen  gemakkelijker te onthouden en uit te spreken.

Nieuwe jij: Voor sommigen betekent het verwijderen van een tweede voornaam een verandering in wie ze zijn of in hun leven.

Voor je werk: Een simpelere naam kan soms beter zijn voor je werk, zeker als je internationaal bezig bent.

Heb je een advocaat nodig?

Net zoals bij het toevoegen van een tweede naam, heb je ook bij het verwijderen juridische hulp nodig. Er zijn namelijk wat officiële stappen die je moet doorlopen bij de rechtbank. En daarvoor heb je een advocaat nodig. Één van onze advocaten help je graag met het invullen van de juiste formulieren. Ook zal de advocaat je advies geven over je kansen en wat je kunt verwachten.

Dus, als je klaar bent om je tweede voornaam te verwijderen, weet je nu wat je te doen staat. De advocaten van Voornaam Wijzigen Mag zijn hierin gespecialiseerd en helpen je graag verder.

Voorwaarden voor het verwijderen van een tweede voornaam 

Er zijn specifieke voorwaarden waaraan voldaan moet worden voor het verwijderen van je tweede voornaam:

Geregistreerde geboorteakte: Je moet een in Nederland geregistreerde geboorteakte hebben. Als je 'm niet hebt, moet je die eerst regelen. Het is een belangrijk document dat aantoont wie je bent.

Zwaarwegend belang: Je moet een goede reden hebben om je tweede voornaam te verwijderen. Dit moet iets belangrijks zijn, iets wat echt telt. "Gewoon daarom" is niet genoeg. Denk aan dingen als: de naam past niet meer bij je geloof, of het brengt slechte herinneringen met zich mee. Benieuwd of jouw situatie zwaarwegend genoeg is? Neem gerust contact met ons op. Wij zullen dan gelijk kijken of je in aanmerking komt voor het verwijderen van een tweede voornaam.

Vul nu het startformulier in en ontdek of jij in aanmerking komt voor het verwijderen van je tweede voornaam! 

Wat kost het verwijderen van je tweede voornaam? 

Het verwijderen van je tweede voornaam vereist dus juridische tussenkomst. Alleen een advocaat kan een verzoek tot naamswijziging indienen bij de rechtbank. Dit kost geld. Bij ons betaal je € 1099, en dat is alles. Geen verborgen kosten. Dit is voor de hele procedure, inclusief de hulp van een advocaat en de kosten bij de rechtbank.

Let op: Vergeet niet dat je misschien ook wat moet betalen om je papieren aan te passen nadat je tweede voornaam is verwijderd. Denk aan je paspoort, rijbewijs, bankgegevens, dat soort dingen.

Wat kost het verwijderen van een letter in je tweede voornaam? 

De kosten van het verwijderen van je tweede voornaam wordt niet bepaald op basis van het aantal letters dat je wilt verwijderen. De kosten gaan per aangevraagde wijziging. Dus of je nu één letter van je tweede voornaam verwijderd, of je volledige tweede voornaam schrapt, het tarief blijft gelijk. Het totaalbedrag om één letter van je tweede voornaam te wijzigen blijft dus altijd € 1099. Er komt echt niets bij, geen dubbeltje.

Lees ook: Kosten van het veranderen van je voornaam per letter 

Stappen om je tweede voornaam te verwijderen 

Heb je een tweede naam die je eigenlijk niet wilt? Bijvoorbeeld: ‘Jacob Johannes’ of ‘Esther Maria’? Tijd om ‘m te verwijderen. Dit kan gewoon vanuit huis en in je eigen tempo. Hier vertellen we welke je stappen moet nemen om je tweede voornaam te verwijderen: 

  1. Vertel je verhaal: Eerst vertel je ons waarom je je tweede naam wilt verwijderen. Is het te lang, te lastig, of past het gewoon niet meer bij je? Vul zo uitgebreid mogelijk en in je eigen woorden het startformulier in. 

  2. Documenten opstellen: Samen met een advocaat vul je de nodige formulieren in. Dit zijn de officiële documenten voor de rechtbank.

  3. Naar de rechtbank: De advocaat stuurt jouw verzoek naar de rechtbank. Belangrijk: je advocaat verstuurt het verzoekschrift pas als je betaling van de factuur binnen is.

  4. Even wachten: De rechtbank bekijkt je aanvraag en beslist of je tweede voornaam verwijderd mag worden. Mocht de rechter niet akkoord, dan kun je in beroep gaan. Daarin staat je advocaat je bij met raad en daad.

  5. Klaar!: Als het goedgekeurd wordt, ben je officieel je tweede naam kwijt.

Benieuwd wat je precies kunt verwachten tijdens het proces? Hier vind je de stappen uit de procedure voor het verwijderen van je tweede voornaam.

Kan ik mijn tweede voornaam later opnieuw toevoegen als ik dat wil?

Ja, dat kan. Als je in de toekomst besluit dat je je tweede voornaam weer wilt hebben, kun je die meestal opnieuw toevoegen. Dat mag gewoon. Houd er echter wel rekening mee dat je dan opnieuw de juridische stappen moet doorlopen, zoals het indienen van een verzoek bij de rechtbank en het inschakelen van een advocaat voor het opstellen van je verzoekschrift. Dit proces kan weer tijd, moeite en natuurlijk kosten met zich meebrengen. 

Hoe breng je je familie op de hoogte van je beslissing om je tweede voornaam te verwijderen?

Je kunt het beste gewoon met je familie praten en uitleggen waarom je hebt besloten om je tweede voornaam te verwijderen. Kies een rustig moment om met hen te praten en vertel hen eerlijk over je beslissing. Je kunt zeggen dat je dit doet omdat het voor jou belangrijk voelt, en dat het niet betekent dat je minder van hen houdt. Probeer hun vragen te beantwoorden en naar hun mening te luisteren. Zo kunnen ze begrijpen waarom deze verandering voor jou belangrijk is en kunnen ze je beslissing beter respecteren.

Klaar om je tweede voornaam te verwijderen? 

Wil je een andere naam? Wij helpen je graag met het verwijderen van je tweede voornaam. Onze advocaten hebben veel ervaring en zorgen dat alles soepel verloopt. Klinkt goed? Neem contact met ons op en we gaan aan de slag voor je.

hoe verwijder je een tweede voornaam
Vorige
Vorige

Er zit een spelfout in de voornaam van mijn kindje. Zo los je het op.

Volgende
Volgende

Hoeveel voornamen mag je hebben?