Spijt van babynaam: wat nu?

Moeder heeft spijt van babynaam
 
 

Het kiezen van een babynaam is superbelangrijk en best spannend. Vaak begin je al met zoeken naar de perfecte naam voordat de baby geboren is. Lijstjes worden doorgenomen en iedereen heeft wel een mening.

Maar wat als je later twijfelt over de gekozen naam? Misschien voelt de naam na een tijdje niet meer goed, of stuit je op praktische problemen. Geen paniek, je bent niet alleen. Het overkomt de beste en er zijn genoeg oplossingen. In dit artikel lees je wat je kunt doen als je spijt hebt van een babynaam.

 
 

Spijt van babynaam: wat betekent het eigenlijk? 

Spijt van een babynaam houdt in dat je na verloop van tijd twijfelt of je wel de juiste keuze hebt gemaakt. Dit kan vragen oproepen zoals "Past de naam Julia echt bij haar?" of "Is hij niet meer een Daan dan een Finn?" Dit betekent niet noodzakelijk dat je meteen spijt moet hebben. Soms heeft het tijd nodig om aan een naam te wennen.

Hoe weet je of je spijt hebt van een babynaam? 

Echte spijt herken je vaak aan gevoelens van ongemak wanneer je de naam hoort of uitspreekt. Sommige ouders kiezen ervoor om in plaats daarvan koosnaampjes te gebruiken, zoals “Aapje”, “Popje”, “Boefje” of “Schatje”. 

Veelvoorkomende gevoelens bij spijt van een babynaam:

  • Schuldgevoelens: "Ik verpest het leven van mijn kind!"

  • Schaamte: "Ik ben een verschrikkelijke ouder. Ik had dit de eerste keer goed moeten doen."

  • Angst: "Zal mijn kind me haten als ik zijn of haar naam verander? Hoe zullen anderen reageren als ik de naam van mijn baby verander? Wat als ik spijt krijg van de volgende voornaam die ik kies? Wat als ik nooit de juiste naam voor mijn kind vind?"

Herkenbaar? Dan heb je waarschijnlijk echt spijt van de babynaam.

 
 
 

Spijt van babynaam en je stemming

Als je na de bevalling emotioneel uit balans bent, wat heel normaal is, kan dit soms gevoelens van twijfel over de gekozen babynaam versterken. Dit betekent niet noodzakelijkerwijs dat je echt spijt hebt van de babynaam. Het nemen van beslissingen over het veranderen van een babynaam moet niet haastig gebeuren, vooral als je nog steeds aan het aanpassen bent aan het ouderschap.

Waarom heb je spijt van je babynaam? 

Ken je dat? Je ontmoet iemand wiens naam je maar moeilijk kunt uitspreken. Soms maak je er per ongeluk een grapje over of probeer je de naam te vermijden. Zo kan het ook gaan met de naam van je eigen kind. Stel je noemt je dochter 'Aurélie', maar iedereen zegt steeds 'Aurelia'. Vervelend. Hier zijn nog wat redenen waarom je spijt kunt hebben van een babynaam:

  • Betekenis: Misschien ontdek je later dat de naam een ongewenste betekenis heeft. Bijvoorbeeld, als je je zoon 'Damian' hebt genoemd en later ontdekt dat deze naam in sommige culturen een negatieve connotatie heeft.

  • Populariteit: Misschien vond je de naam eerst uniek, maar blijkt het ineens een heel populaire naam te zijn. Bijvoorbeeld, je noemt je zoon 'Noah', en merkt later dat er drie andere Noah's in zijn klas zitten.

  • Reacties van anderen: Soms krijg je negatieve reacties van familie of vrienden die de naam niet mooi of raar vinden.

Spijt van babynaam? Probeer een bijnaam

Een bijnaam is een makkelijke oplossing. Als je de volledige naam niet fijn vindt, probeer dan een kortere of andere versie. Bijvoorbeeld:

  • Als je zoon 'Alexander' heet, kun je hem 'Alex' noemen.

  • Als je dochter 'Isabella' heet, kun je haar 'Bella' noemen.

Dit is informeler en past misschien beter bij jullie. 

 
 
 

Wil je de voornaam van je baby na zorgvuldige overweging wél officieel laten aanpassen? Dan luidt ons advies: doe dit zo snel mogelijk. Dit kan alleen via de rechtbank. Vul direct ons startformulier in. 

Spijt van babynaam: hoe ga je er mee om? 

Geef de naam wat tijd

Als je twijfels hebt direct na de geboorte, raak dan niet meteen in paniek. Het is belangrijk om deze gevoelens te onderscheiden van een meer aanhoudende onvrede die consistent blijft over een langere periode. Geef de gekozen naam een kans; gebruik het en zie hoe het voelt naarmate de tijd verstrijkt. Als na een aanzienlijke periode (bijvoorbeeld een jaar) de naam nog steeds niet goed voelt, kun je overwegen wat de volgende stappen kunnen zijn.

Wanneer overwegen om de babynaam te wijzigen?

Het is oké om de naam van je baby te wijzigen als na langdurige en serieuze overweging blijkt dat de naam écht niet past. Nogmaals: wij adviseren wel echt om dergelijke beslissingen niet overhaast te nemen en te zorgen dat dit gebaseerd is op een aanhoudende wens in plaats van een tijdelijke impuls.

Als je besluit dat een verandering nodig is, lees hier dan over de procedure en overweeg juridisch advies van één van onze advocaten. 

Wees lief voor jezelf

Spijt van een babynaam is emotioneel zwaar. Wees aardig voor jezelf en erken dat gevoelens van spijt heel normaal kunnen zijn. Herinner jezelf eraan dat je tijd hebt om te wennen aan de naam, en dat veranderingen mogelijk zijn als dat uiteindelijk het beste voelt voor jou en je baby. 

Spijt van babynaam: kun je het voorkomen? 

Spijt van een babynaam overkomt de besten onder ons. Maar als je preventieve maatregelen wilt nemen, hebben we een paar tips.

Denk goed na over voornamen ruim voor je uitgerekende datum

Start het proces van het kiezen van een babynaam ruim voor de uitgerekende datum om last-minute stress te voorkomen. Namen die al langer op je lijstje staan, leiden vaak tot minder spijt dan namen die je spontaan kiest.

Weet je niet waar je moet beginnen? Ontdek hier ons advies over het kiezen van een voornaam. 

Test namen in de echte wereld uit

Vind je het vervelend dat mensen de naam Sophie niet kunnen spellen? Weten je (schoon)ouders hoe je Gülcan correct uitspreekt? Overweeg deze aspecten vóór de geboorte.

Ken jezelf

Beslis of je de naam al voor de geboorte wilt vastleggen of dat je met een paar opties naar de bevalling gaat. Een korte lijst van 2-3 namen kan helpen om de keuze na de geboorte makkelijker te maken.

 
 
 

Haast je niet met de papieren

Neem je tijd met de geboorteaangifte. In Nederland heb je drie dagen de tijd om de aangifte te doen na de bevalling. Voel je niet gehaast om meteen een definitieve keuze te maken als je nog twijfelt over de voornaam van je baby.

 
 
 

Spijt van babynaam? Wijzigen mag, maar overhaast het niet. 

Is het tijd om de naam van je baby te wijzigen? Wij staan voor je klaar. Vul gewoon ons startformulier in, vanuit huis en wanneer het jou uitkomt. Zodra je jouw gewenste voornaam doorgeeft, gaat een van onze advocaten direct voor je aan de slag. Want de voornaam van je kindje wijzigen, dat mag gewoon.

wijzig je babynaam bij spijt
Vorige
Vorige

Bijbelse voornaam wijzigen: Van Christen naar Atheïst

Volgende
Volgende

Voornaam wijzigen rijbewijs: mag dat?