Verboden voornamen: wat mag wel en wat mag niet?
Mag je je kind Jezus noemen? Of Ajax? En wat als je een voornaam kiest zoals Ghëarmiangelijanno? Misschien sta je op het punt om een neefje, nichtje, broertje of zusje te krijgen en vraag je je af welke naam het gaat worden. Veel ouders kiezen tegenwoordig voor populaire namen zoals Daan of Julia, maar sommigen gaan voor iets minder gebruikelijks.
Hoewel er in Nederland geen officiële lijsten met verboden voornamen zijn, betekent dat niet dat alles zomaar mag. In dit artikel lees je er meer over.
Wanneer is een voornaam verboden in Nederland?
Nederland is best flexibel als het om naamgeving gaat, maar er zijn wel regels. Ouders kunnen niet zomaar elke voornaam verzinnen voor hun kind. De wet stelt dat een naam niet "ongepast" mag zijn. Maar wat betekent dat nou precies? "Ongepast" kan van alles betekenen, en het is aan de ambtenaar van de burgerlijke stand om te beslissen of een naam door de beugel kan.
Dit zijn een paar redenen waarom een voornaam kan worden afgewezen:
1. Beledigende of onfatsoenlijke voornamen
Een voornaam die als beledigend wordt beschouwd voor een individu, een groep mensen of bepaalde delen van de samenleving kan worden geweigerd. Dit geldt ook voor namen die als onfatsoenlijk worden gezien. Denk bijvoorbeeld aan namen zoals ‘Slet’, ‘Hitler’, of ‘Poep’. Zulke namen roepen meteen negatieve of schokkende reacties op, en dat wil je natuurlijk niet voor je kind.
2. Voornamen die verwarring kunnen veroorzaken
Soms kan een naam verwarrend zijn omdat het lijkt op een titel of een beroep. Denk aan namen zoals "Koning," "Prins," of "Dokter." Deze namen kunnen de indruk wekken dat iemand een bepaalde status of functie heeft, wat verwarrend kan zijn. Ook namen zoals "Messias" of "God" kunnen worden afgewezen omdat ze suggereren dat het kind een bovennatuurlijke of heilige status heeft.
3. Te creatieve of bizarre voornamen
Sommige ouders worden heel creatief en bedenken een naam die simpelweg te gek of vreemd is om goedgekeurd te worden. Namen zoals "Superman," "X Æ A-12," of "Moesje" vallen in deze categorie. Hoewel ouders vaak het beste voor hun kind willen, worden dit soort namen meestal afgewezen omdat ze niet serieus worden genomen of omdat ze het kind later in het leven in problemen kunnen brengen.
4. Te ingewikkelde spellingen
Zelfs als een naam op zich prima is, kan een hele ingewikkelde of vreemde spelling reden zijn om de naam af te wijzen. Namen met veel speciale tekens of ongebruikelijke lettercombinaties, zoals "Ghëarmiangelijanno," kunnen problemen opleveren bij officiële documenten en communicatie. De overheid kan ouders dan vragen om een eenvoudigere variant van de voornaam te kiezen.
Verboden voornamen: wat als je geloof een rol speelt?
Je hebt net een prachtige naam voor je kindje gekozen, maar dan hoor je dat die voornaam volgens de regels van je geloof eigenlijk niet mag. Dat kan behoorlijk schrikken zijn. Gelukkig is er een oplossing. En wij kunnen je daarbij helpen.
Het komt regelmatig voor dat ouders later ontdekken dat de voornaam die ze voor hun kind hebben gekozen niet is toegestaan volgens hun geloof. Dit gebeurt bijvoorbeeld met islamitische namen die te dicht bij de naam van de Profeet liggen. Als je in zo’n situatie terechtkomt, kan dat stressvol zijn. Je wilt natuurlijk het beste voor je kind en tegelijkertijd respect tonen voor je geloof.
Gelukkig zijn er oplossingen. Wij kunnen je helpen om via de rechter de naam van je kind te laten veranderen naar een voornaam die wél binnen de regels van je geloof past. Dit soort kwesties komen trouwens niet alleen voor in de islam, maar ook in andere religies.
Verboden voornamen binnen andere religies
Zoals hierboven al kort benoemd: ook in andere religies zijn er restricties op welke voornamen gegeven mogen worden. In het christendom wordt bijvoorbeeld de voornaam ‘Jezus’ vaak als te heilig gezien om zomaar aan je kind te geven. In het jodendom kunnen voornamen zoals ‘Moses’ of ‘Elijah’ ook als te respectvol worden beschouwd.
Als je merkt dat de voornaam die je hebt gekozen niet past binnen je geloof, kun je ons startformulier invullen. We hebben al veel ouders geholpen bij het vinden van een voornaam die wél past binnen de regels van hun geloof. Ontdek hier de kosten van voornaamswijziging per letter.
Hoe kan een voornaam worden geweigerd?
Je hebt de perfecte voornaam voor je kindje gevonden. Maar bij de aangifte vertelt de ambtenaar dat de naam niet is toegestaan. Dat is natuurlijk een vervelende situatie.
Als dat gebeurt, zijn er een paar dingen die je kunt doen. Soms kun je proberen de naam alsnog goedgekeurd te krijgen via de rechter. Maar vaak is het makkelijker om na te denken over een andere voornaam die ook mooi en passend is. Wij kunnen je helpen als je uiteindelijk besluit de voornaam van je kind te veranderen.
Wat als je de voornaam moet veranderen?
Misschien ontdek je na de geboorte dat de voornaam die je hebt gekozen toch niet helemaal goed werkt. Misschien heeft de naam in een andere taal een vervelende betekenis. Of misschien past de naam niet goed bij jullie gezin of geloof. Dit wil je natuurlijk niet voor je kind.
Lees ook: Spijt van babynaam: wat nu?
In zo’n geval kun je ervoor kiezen om de naam van je kind te laten veranderen. Dit moet officieel via de rechter gebeuren. Het kan wat tijd kosten en het is belangrijk dat alles goed geregeld wordt. Wij kunnen je hierbij helpen, zodat het proces soepel verloopt. Lees hier alles over de procedure voornaam wijzigen.
Hoe kies je een voornaam die niet verboden wordt?
Het kiezen van een voornaam voor je kind is een van de eerste belangrijke beslissingen die je als ouder neemt. Om ervoor te zorgen dat de naam niet wordt geweigerd, kun je rekening houden met de volgende punten:
Vermijd voornamen met een beladen geschiedenis: Namen die sterk geassocieerd worden met negatieve figuren of gebeurtenissen, zoals "Stalin" of "Nero," kunnen problemen opleveren. Ook namen die in bepaalde culturen als te heilig of respectvol worden beschouwd, zoals "Krishna" of "Buddha," kunnen lastig zijn.
Kies voor eenvoud: Namen die gemakkelijk uit te spreken en te spellen zijn, zullen minder snel afgewezen worden.
Check de betekenis: Zorg ervoor dat de naam een positieve betekenis heeft en in geen enkele taal of cultuur als beledigend kan worden gezien.
Hoewel er een paar dingen zijn waar je op moet letten, betekent dit niet dat je geen bijzondere of unieke naam kunt kiezen. Nederland is vrij ruimdenkend als het gaat om naamgeving, zolang de naam niet als ongepast wordt gezien. Je kunt bijvoorbeeld een voornaam kiezen die geïnspireerd is door de natuur, een mooi boek of iets anders dat voor jou belangrijk is. Er zijn genoeg mogelijkheden.
Verboden voornamen: kan jouw naam door de beugel?
Hopelijk heb je nu een beter idee van welke voornamen wel of niet mogen in Nederland. Misschien dacht je aan een unieke naam zoals "Nachtvlinder" of "Vuurwerk-Vonk." Maar niet elke creatieve naam wordt zomaar goedgekeurd. Het is belangrijk om rekening te houden met de regels, zodat je kind later geen problemen krijgt.
Heb je hulp nodig bij het veranderen van een voornaam? Onze advocaten kunnen je hierbij helpen. Vul het startformulier in en laat ons weten welke voornaam je in gedachten hebt. We kunnen je dan vertellen of die voornaam waarschijnlijk door de wet wordt geaccepteerd. Dankzij onze ervaring weten we vaak goed wat wel en niet kan.