Voornaam Wijzigen Mag

View Original

Voornaam wijzigen rijbewijs: mag dat?

Wil je je voornaam wijzigen op je rijbewijs? Natuurlijk mag dat. Maar zoals je misschien al verwacht, is dit wel gebonden aan een formele procedure. In Nederland is het wijzigen van je voornaam een proces dat de tussenkomst van een rechter vereist.

In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over het traject: voornaam wijzigen op je rijbewijs

Voornaam wijzigen rijbewijs: het proces

Zodra je besluit je voornaam te wijzigen en je hebt hier een geldige reden voor, kun je via een advocaat van Voornaam Wijzigen Mag een verzoek indienen bij de rechtbank. Als de rechtbank jouw verzoek goedkeurt, staat niets je meer in de weg om je voornaam op je rijbewijs officieel te wijzigen. Lees hier alles wat je moet weten over de procedure voornaam wijzigen. 

Wijziging door de gemeente

De volgende stap gebeurt automatisch. De rechtbank stuurt de beslissing door naar de gemeente waar je staat ingeschreven. De gemeente past je voornaam aan in de Basisregistratie Personen (BRP). Hoewel je hiervoor zelf niets hoeft te doen, is het wel belangrijk. Je nieuwe voornaam moet eerst geregistreerd zijn in de BRP vóórdat je deze kunt gebruiken voor officiële documenten zoals je rijbewijs. 

Nieuw rijbewijs aanvragen

Met de wijziging officieel doorgevoerd in de BRP, is het tijd om naar het gemeentehuis te gaan voor een nieuw rijbewijs. Je neemt het bewijs mee dat je naam is gewijzigd (een bevestiging van de wijziging in de BRP of een uittreksel uit de burgerlijke stand) en vraagt een nieuw rijbewijs aan. 

Ontdek hier hoe lang een voornaamswijziging in totaal duurt.

Je levert die vereiste documenten in en betaalt de bijbehorende kosten. Het maximumtarief voor een nieuw rijbewijs in 2024 is € 51,11. Dit bedrag bestaat uit € 14,35 aan kosten voor de Rijksoverheid en € 36,76 aan kosten voor je gemeente zelf. Houd dus rekening met deze extra kosten voor het wijzigen van je voornaam op je rijbewijs.

Lees ook: Roepnaam veranderen: hoe je dat doet en waarom het de moeite waard is.

Het duurt meestal een paar dagen voordat je nieuwe rijbewijs klaar is. Zodra je dit in handen hebt, ben je officieel klaar om met je nieuwe voornaam de weg op te gaan.

Lees ook:

Voornaam wijzigen rijbewijs: de voorwaarden

Wil je je voornaam wijzigen op je rijbewijs? Dat mag, maar er zijn wel enkele belangrijke voorwaarden waar je rekening mee moet houden. Een nieuwe voornaam op je rijbewijs krijg je niet zomaar omdat je je huidige naam niet leuk vindt. Er moet een gegronde reden zijn voor de wijziging. 

Voornaam wijzigen rijbewijs: Wanneer mag het wel? 

Stel je voor dat je na een belangrijke levensverandering, zoals een andere geloofsovertuiging of het overwinnen van een moeilijke periode in je leven, besluit dat een nieuwe voornaam beter bij je nieuwe zelf past. In zulke gevallen zal een rechter vaak wel akkoord gaan met je verzoek om je voornaam te wijzigen. Maar er zijn grenzen aan wat toegestaan is. Ontdek hier waar een voornaam aan moet voldoen. 

Om deze reden zijn wij ook heel benieuwd naar jouw verhaal en je beweegredenen. Waarom ben je niet blij met je huidige voornaam op je rijbewijs? En hoe gaat je nieuwe voornaam beter passen bij je toekomstplannen? Laat het ons weten, gewoon in je eigen woorden. Als je nieuwe voornaam oké is, gaan onze advocaten gelijk voor je aan de slag. Want je voornaam op je rijbewijs wijzigen, dat mag gewoon. 

Voornaam wijzigen rijbewijs: Wanneer mag het niet? 

Het is belangrijk om te begrijpen dat je je voornaam niet kunt wijzigen met het doel om de wet te omzeilen of om fraude te plegen. Hier zijn twee veelvoorkomende voorbeelden waarbij een naamswijziging niet wordt toegestaan:

  • Identiteitsfraude: Als je van plan bent je voornaam te veranderen om je voor te doen als iemand anders, dan is dat strikt verboden. Identiteitsfraude is een ernstig misdrijf dat kan leiden tot strafrechtelijke vervolging.

  • Schulden ontlopen: Denk je erover na om onder een nieuwe naam een frisse start te maken om zo je schuldeisers te ontlopen? Dit is ook een vorm van fraude en is dus niet toegestaan.

Ontdek hier meer over de voorwaarden voor een naamswijziging op je rijbewijs. 

Dus ja: je voornaam wijzigen op je rijbewijs is mogelijk, maar alleen als je daar een legitieme en eerlijke reden voor hebt. Het proces vereist goedkeuring van een rechter en moet in lijn zijn met de wet. Zodra je toestemming hebt, kun je met de juiste documentatie naar de gemeente gaan om je rijbewijs aan te passen. Zorg ervoor dat je rijbewijs altijd je huidige, wettelijke naam weergeeft, wat belangrijk is voor je identificatie en voor de rechtsgeldigheid van je rijbewijs.

Lees ook: Voornaam wijzigen paspoort: stappen, tips & kosten. 

Advocaat inschakelen voor voornaam wijzigen op je rijbewijs? 

Wil je je voornaam wijzigen op je rijbewijs en andere officiële documenten? Dan heb je een advocaat nodig die je door het hele proces loodst. De gemeente mag je voornaam niet zelf aanpassen. Onze advocaten staan daarom klaar om je te begeleiden bij het hele proces, van het opstellen van het verzoek tot het (eventueel) vertegenwoordigen tijdens de hoorzitting in de rechtbank. Het enige wat je nodig hebt, is een geboorteakte en een goede reden. Wij regelen de rest voor je.

Meteen beginnen met het wijzigen van je voornaam op je rijbewijs? Vul dan nu het startformulier in.