Waarom kost het geld om je naam te veranderen?

Rechter die documentatie ondertekent, illustratief voor de juridische procedures en kosten bij voornaam wijzigen
 
 

Ooit gedacht aan een nieuwe voornaam? Misschien brengt je huidige naam ongewenste herinneringen naar boven, of voelt het gewoon niet 'jij' genoeg. Je bent niet de enige die hierover nadenkt. Maar, (surprise!): het wijzigen van je voornaam kost geld. Waarom dat zo is en wat je kunt verwachten, vertellen we je in dit artikel.

 
 

Waarom kost het geld om je naam te veranderen?

Laten we er niet omheen draaien: je naam veranderen kost geld. Maar waar betaal je eigenlijk voor? Hier een helder overzicht over het waarom:

Advocaatkosten

De advocaatkosten. Want ja: voor het wijzigen van je voornaam heb je een advocaat nodig. Die helpt je met het invullen van alle papieren en zorgt dat alles netjes volgens de regels gaat. Een advocaat ondersteunt je bij het onderbouwen van je keuze voor een nieuwe voornaam. Het klinkt misschien als veel gedoe, maar dankzij een advocaat verloopt het hele proces soepel. Natuurlijk kost dit geld, maar beschouw het als een investering in een zorgeloze start met je nieuwe voornaam.

De advocaten van Voornaam Wijzigen Mag zijn juridisch onderlegd én begrijpen als geen ander de financiële zorgen die een voornaamswijziging met zich meebrengt. Het gaat tenslotte om veel geld. Ons team, gespecialiseerd in naamswijzigingen, staat voor je klaar om je door dit proces heen te begeleiden. Van de allereerste stap tot de laatste, we brengen alle kosten in kaart. Je staat er niet alleen voor. Lees hier alles wat je moet weten over het proces voornaam wijzigen. 

Rechtbankkosten

Je naam officieel veranderen is een juridische procedure. Dat betekent: rechtbankkosten. De rechter kijkt naar je verzoek en moet dit goedkeuren. Hier komen kosten bij kijken zoals griffierechten en soms moet je nieuwe naam ook gepubliceerd worden. Dit is allemaal nodig om je nieuwe voornaam officieel te maken.

Wil je meer weten over de kosten die bij een naamswijziging via de rechtbank komen kijken? In dit artikel bespreken we uitgebreid de kosten die komen kijken bij het wijzigen van je voornaam.

Extra kosten 

Heb je alles op een rijtje, krijg je nog met extra kosten te maken. Denk aan het aanpassen van je paspoort, rijbewijs en bankpasjes. Het lijkt misschien veel, maar door een lijstje te maken van wat je moet aanpassen, krijg je snel overzicht van de kosten. 

Lees ook: Voornaam wijzigen in paspoort: stappen, tips en kosten! 

Waarom kost het zo veel om je naam te veranderen? 

Je naam veranderen is niet zomaar iets. Het is een juridisch proces dat ervoor zorgt dat je nieuwe naam overal officieel en legaal erkend wordt. Zo voorkomen we fraude en zorgen we ervoor dat instanties zoals banken en de overheid je onder je nieuwe naam kennen. Dit is belangrijk, want je wilt natuurlijk dat overal je naam klopt, van je paspoort tot je bankrekening.

Benieuwd naar alle kosten? Lees hier verder: Hoe duur is het om je voornaam te veranderen? 

Hoeveel geld moet je opzijzetten voor een naamswijziging?

Als je besluit je naam te veranderen, is het belangrijk om te weten wat dit financieel voor je betekent. Het hele proces rondom een naamswijziging kost bij ons € 1099. Daar komt niks bij, geen dubbeltje. Toch lijkt dit bedrag op het eerste gezicht misschien hoog, maar laten we eens kijken wat het inhoudt. Deze kosten dekken een aantal belangrijke onderdelen van het proces: 

  • de diensten van een advocaat die gespecialiseerd is in het begeleiden van naamswijzigingen; 

  • de kosten voor het verkrijgen van noodzakelijke officiële documenten zoals je geboorteakte en een uittreksel uit de Basisregistratie Personen; 

  • de kosten die de rechtbank in rekening brengt voor de behandeling van je verzoek.

Let op: na de naamswijziging moet je nieuwe officiële documenten aanvragen. Deze kosten zitten niet in ons vaste tarief van € 1099 en moet je apart betalen.

Lees ook: Voornaam wijzigen: waarom heeft de advocaat een Nederlandse geboortakte van je nodig? 

Budgettering voor je naamswijziging

Het wijzigen van je naam zie je het best als een bijzondere investering in jezelf en je toekomst. Net als bij elke grote stap, is het slim om vooraf goed je financiën op een rijtje te hebben. Breng alle kosten in kaart: advocaat, rechtbank en de nieuwe documenten. Vergelijk dit met je budget en houd rekening met eventuele onverwachte uitgaven.

Ontdek hier de kosten van het veranderen van je voornaam per letter. 

Kortom, een naamswijziging doe je niet zomaar. Het vereist zorgvuldig nadenken en plannen, zowel persoonlijk als financieel. En weet dat de advocaten van Voornaam Wijzigen Mag je hierbij graag ondersteunen.

Je voornaam veranderen bij Voornaam Wijzigen Mag 

Een naamswijziging is niet niks. Het is een serieuze stap die fraude helpt voorkomen en zorgt dat je overal onder je nieuwe naam bekend staat. Hoewel het wat voeten in de aarde heeft, krijg je er veel voor terug: een voornaam die écht bij je past.

Dus, wil je een nieuwe start met een nieuwe naam? Hopelijk geeft dit artikel je een duidelijk beeld van wat erbij komt kijken en waarom het geld kost. Het is een investering in jezelf die het waard kan zijn. Vul vandaag nog het startformulier in. 

Waarom kost het geld om je naam te veranderen
Vorige
Vorige

Waar moet een voornaam aan voldoen?

Volgende
Volgende

Hoelang duurt voornaamswijziging?