Voornaam Wijzigen Mag

View Original

Waar moet een voornaam aan voldoen?

Je voornaam wijzigen? Dan kun je natuurlijk kiezen voor namen als Julia, Kees of Daan. Sommige mensen kiezen daarentegen liever voor een aparte naam.

Maar hoe ver mag je in Nederland gaan voordat de overheid er een stokje voor steekt? Waar moet een voornaam eigenlijk aan voldoen? Mag je jezelf bijvoorbeeld Patat Oorlog noemen? Dat en meer zocht Voornaam Wijzigen Mag voor je uit. Lees snel verder.

Waar moet je voornaam aan voldoen qua lengte? 

Sommigen houden het bij één voornaam, anderen kiezen er meerdere. Misschien kun je niet kiezen tussen je favoriete voornamen, zijn jij en je partner er nog niet uit, of wil je verschillende culturele achtergronden eren met jullie keuze. In dit artikel geven we je tips over het kiezen van een nieuwe voornaam die aan alle regels voldoet. 

Meestal kiezen mensen voor één tot drie voornamen. Dus waar moet een voornaam wettelijk aan voldoen qua lengte? Het antwoord is: Er is geen vaste limiet, maar als je heel veel namen wilt, kan de rechter moeilijk doen. Meer dan tien namen? Dan moet je een hele sterke reden hebben. Te veel namen kunnen namelijk lastig zijn bij het invullen van formulieren of op je paspoort.

Lees ook: Hoeveel voornamen mag je hebben?

Goed om te weten: Hoeveel voornamen je ook kiest, het totaalbedrag van voornaamswijziging: € 1499 blijft hetzelfde. Lees hier waarom je voornaam wijzigen geld kost. 

Een voornaam met speciale tekens of leestekens, mag dat? 

Ja, dat mag. In Nederland kun je de meeste diakritische tekens zonder problemen gebruiken. Een voornaam als Reñch, Ceçille, Stéphanie of Maël? Geen probleem. Maar twee speciale tekens direct achter elkaar, dat mag niet. Cijfers, symbolen en emoji’s zijn over het algemeen ook niet toegestaan. Dus nee: je mag je dochter niet ‘1’ noemen omdat je haar de nummer één vindt. 

Onthoud dat voornamen met een koppelteken, zoals Jay-Lin of Dirk-Jan, als één voornaam worden gezien en dus ook samen uitgesproken. Tweede voornamen zónder koppelteken maken een flexibele keuze van roepnaam mogelijk.

Lees ook: Roepnaam veranderen: hoe je dat doet en waarom het de moeite waard is.

Wat zijn verboden voornamen? 

Waar moet een voornaam aan voldoen, vraag je jezelf vast af. Goed nieuws: je bent in principe vrij in het kiezen van je eigen voornaam. Uiteraard zijn er wel wat regeltjes. De Nederlandse voornaamswijzigingswet is te typeren als een 'alles mag, behalve'-constructie, oftwel: alle voornamen zijn toegestaan, tenzij het echt niet kan. Zo mag je nieuwe voornaam niet ongepast zijn. Stel, je wilt 'Poep' heten, dan zal de rechter daar waarschijnlijk een stokje voor steken. 

Wat precies ongepast is, blijft een beetje grijs gebied. Wat wel en niet mag, is bepaald in het Burgerlijk Wetboek. En daar staat het volgende: 

"De rechter weigert voornamen op te nemen die ongepast zijn, of overeenkomen met bestaande geslachtsnamen, tenzij deze ook als voornamen gebruikelijk zijn."

Dat klinkt misschien wat vaag, en dat is het eigenlijk ook. Want wanneer is een voornaam ongepast genoeg? Het is dus vaak aan de rechter om te beslissen of je voornaam voldoet aan de regels. Lees hier meer over de procedure voornaam wijzigen. 

Lees ook: Wanneer mag je je voornaam veranderen? 

Voorbeelden van ongepaste namen: 

Je weet nu ongeveer waar voornamen aan moeten voldoen. Toch hoor je soms nog steeds voornamen waarvan je hoopt dat ze verboden worden. Welke namen beschouwt de Nederlandse overheid eigenlijk als ongepaste voornamen? 

  • Bespottelijke namen → denk aan namen als Superman of Cleopatra. Dit soort voornamen worden vaak als niet serieus of te fantasierijk beschouwd;

  • Scheldwoorden → voornamen als Sukkel of Idioot zijn natuurlijk niet toegestaan;

  • Voornaam die bestaat uit heel veel namen → zoals Jan-Willem-Pieter-Hendrik-de-Lange. Een extreem lange naam kan praktische problemen opleveren;

  • Bestaande achternaam, tenzij die al als voornaam gebruikelijk is, bijvoorbeeld ‘Willem’. De top-10 van achternamen in Nederland is: De Jong, Jan(s)sen, De Vries, Van de(r/n) Berg, van Dijk, Bakker, Visser, Smit, Meijer/Meyer en de Boer. Ontdek hier alle achternamen, en waar ze in Nederland voorkomen. 

Een paar geweigerde voornamen op een rijtje:

Zoals gezegd: In Nederland bestaat geen concrete lijst met voornamen die verboden zijn. Toch mag je niet zomaar élke voornaam kiezen of bedenken. In het verleden zijn er een aantal voornamen (gelukkig) geweigerd, waar je misschien iets wijzer uit kunt worden: 

  • Urine

  • Sujez Chtristhus

  • TomTom

  • Rolls-Royce

  • Methadon

  • Miracle of Love

  • Facebook

  • Tsjakkalotte

  • Willemszoon

  • Chardonnay

  • Dienaar van God

Alle geweigerde voornamen van Nederland staan op vernoeming.nl

Ben jij van mening dat jouw huidige voornaam ook in dit rijtje past? Het wijzigen van je voornaam kan dan de oplossing zijn. Maar hoe pak je dat aan en wat zijn je mogelijkheden? Weet je bijvoorbeeld al of jouw gekozen voornaam voldoet aan alle regels? Ontdek hier hoe je je naam kunt wijzigen als je gepest wordt. 

Waar moet een voornaam aan voldoen: hulp nodig? 

Na het lezen van dit artikel heb je hopelijk wat meer inzicht gekregen in waar een voornaam aan voldoen moet. Je weet nu waarschijnlijk dat je jezelf geen Patat Oorlog mag noemen.

Heb jij hulp nodig bij het wijzigen van je voornaam? Als je ons via het startformulier laat weten welke naam je wil, laat een van onze advocaten je weten of die voornaam voldoet aan de wet. Let op: Onze advocaten bepalen het dus niet, maar door hun ervaring weten ze vaak goed wat wel en niet kan bij de rechter.