Dit kun je verwachten na goed- of afkeuring van een voornaamswijziging

Vrouw bekijkt brief na goedkeuring voornaamswijziging
 
 
 

Heb je jarenlang rondgelopen met een voornaam die niet écht bij je past? Misschien zegt iedereen “Hendrik” tegen je, terwijl je bij “Jan” een spontane glimlach op je gezicht krijgt. Of misschien wil je juist een extra voornaam toevoegen, bijvoorbeeld als eerbetoon aan een dierbare. Hoe dan ook: je hebt de knoop doorgehakt – die voornaam moet anders. Maar wat gebeurt er nádat je je verzoek hebt ingediend? In deze blog nemen we je mee in het proces; bij goedkeuring én afkeuring.

Waarom je voornaam wijzigen (of toevoegen)? 

Voornaamswijzigingen komen vaker voor dan je denkt. Veel mensen voelen zich niet (meer) thuis bij de naam die ze bij hun geboorte kregen. Soms vanwege traumatische herinneringen, soms omdat ze gewoon een fris hoofdstuk in hun leven willen. En ja, het mag gewoon – in de meeste gevallen tenminste. Met een goede motivatie en hulp van een advocaat van Voornaam Wijzigen Mag is de kans groot dat de rechter jouw nieuwe (of extra) voornaam goedkeurt. 

 
 

Hoe lang duurt het om mijn voornaam te veranderen?

In Nederland moet je altijd een advocaat inschakelen om je voornaam te wijzigen.

1. Startformulier invullen

Vertel in je eigen woorden waarom je je huidige voornaam wilt veranderen. Heb je last van negatieve associaties? Vind je je naam ronduit beledigend? Of wil je een voornaam die écht voelt als de jouwe vanwege je afkomst? Het is allemaal relevant. Je kunt kiezen uit bijna alle voornamen, zolang ze maar niet ongepast of verwarrend zijn. Lees ook: Voornaam wijzigen: waarom we vragen naar je verhaal.

Twijfel je of je gewenste voornaam juridisch is toegestaan? Bekijk dan hier waar een voornaam aan moet voldoen.

2. De advocaat gaat aan de slag

Binnen een paar werkdagen ontvang je het conceptverzoekschrift. Dit is de eerste versie van het officiële juridische document dat naar de rechter gaat. Hierin staat precies uitgelegd waarom jij je naam wilt veranderen en welke nieuwe voornaam je wilt. Controleer of je naam correct is gespeld en of je motivatie goed is omschreven.

3. Alles definitief?

Lever een kopie van je ID in en geef je akkoord. Je advocaat zorgt ervoor dat jouw verzoekschrift juridisch waterdicht is:

  • Jouw reden voor de naamswijziging – duidelijk en goed onderbouwd.

  • Jouw nieuwe voornaam – en waarom die beter bij je past.

  • Juridische onderbouwing – zodat de rechter precies weet waarom dit verzoek gegrond is.

Ben je helemaal tevreden? Dan wordt het verzoek ingediend bij de rechtbank.

4. Verzoek naar de rechter

Je advocaat stuurt het verzoekschrift samen met jouw geboorteakte en uittreksel BRP naar de rechter.

5. Wachten op de rechter

Na ongeveer zes weken doet de rechtbank uitspraak. Je ontvangt een schriftelijke bevestiging via je advocaat. Daarna geldt nog een standaard beroepstermijn van drie maanden. Dit betekent dat jij – of bijvoorbeeld een familielid – bezwaar kan maken tegen de uitspraak. In de praktijk gebeurt dit zelden. Na drie maanden is je naam écht officieel en kun je aan de slag met het vernieuwen van je documenten. Lees ook: Hoe lang duurt een voornaamswijziging?

Wat gebeurt er na goedkeuring van mijn voornaamswijziging?

Gefeliciteerd! Je verzoek is goedgekeurd – eindelijk een voornaam waar je je écht prettig bij voelt. Een hele opluchting, maar ook het startsein van wat regelwerk.

Welke instanties krijgen automatisch een seintje?

Gelukkig hoef je niet iedereen zelf in te lichten. De volgende overheidsinstanties worden direct op de hoogte gebracht via de Basisregistratie Personen (BRP):

  • Belastingdienst – je nieuwe voornaam staat nu ook in je belastingaangifte.

  • Sociale Verzekeringsbank (SVB) – voor je uitkeringen en bijvoorbeeld je kinderbijslag.

  • DUO – alleen voor studenten: je nieuwe voornaam komt op je studiefinanciering en diploma’s.

  • Andere BRP-gekoppelde instanties – zoals de RDW voor je rijbewijs.

Belangrijk: Dit geldt alleen voor instanties die aangesloten zijn op de BRP. Veel andere instanties worden niet automatisch op de hoogte gebracht, daar moet je zelf achteraan. Verder in dit artikel lees je welke instanties dit zijn.

Officieel bewijs van je nieuwe voornaam

Binnen enkele weken ontvang je een uittreksel met daarop je nieuwe voornaam. Dit document is belangrijk, want je hebt het mogelijk nodig bij instanties die je voornaam nog moeten updaten. Bewaar dit document dus goed. Je zult het waarschijnlijk vaker moeten laten zien, vooral bij instellingen die niet automatisch worden ingelicht.

Hoe snel wordt mijn nieuwe voornaam verwerkt na de goedkeuring? 

Dit hangt af van je gemeente. Sommige gemeenten werken erg vlot en hebben alles binnen een paar dagen geregeld, andere nemen er wat langer de tijd voor. Reken op enkele weken voordat je naam in alle systemen is bijgewerkt. Lees ook: Wanneer mag je je voornaam veranderen? 

Welke instanties moet ik zelf informeren na goedkeuring?

Hoewel veel overheidsinstanties automatisch ingelicht worden, blijft er zat over om zélf te regelen. Vergelijk het met een adreswijziging: je gemeente weet het, maar je sportschool niet.

  • Financiële instellingen: je bank, verzekering(en), pensioenfonds.

  • Werk & studie: je werkgever, vakbond, universiteit.

  • Zorginstellingen: je zorgverzekeraar, huisarts, tandarts.

  • Abonnementen & lidmaatschappen: je sportschool, telefoonprovider, streamingdiensten. 

Neem het zekere voor het onzekere en maak een lijstje van alle instanties waar je naam geregistreerd staat en werk ze één voor één af.

Voornaam goedgekeurd: Moet ik zelf nieuwe documenten aanvragen?

Ja, absoluut. Zodra je nieuwe voornaam officieel is, ben jij zelf verantwoordelijk voor het regelen van nieuwe documenten. Je wilt natuurlijk niet in de situatie belanden waarin je bij de douane staat met een paspoort dat niet meer geldig is. Denk in ieder geval aan je:

  • Identiteitsbewijzen: paspoort, ID-kaart, rijbewijs. Regel dit zo snel mogelijk bij je gemeente.

  • Diploma’s & certificaten: studiefinanciering wordt automatisch aangepast door DUO, maar je diploma’s en certificaten? Die niet altijd. Informeer bij je onderwijsinstelling hoe en of je je voornaam kunt laten aanpassen.

  • Lidmaatschapskaarten: van de bibliotheek tot de sportschool en van je museumkaart tot je bonuskaart – update je gegevens zodat je nieuwe voornaam overal netjes wordt doorgevoerd.

Waarom kan een verzoek tot naamswijziging worden afgekeurd?

Helaas krijg je niet altijd een “ja” van de rechter. De kans dat je verzoek geweigerd wordt, is niet enorm, maar het kan gebeuren. Het draait hierbij vooral om twee dingen:

1. Je hebt geen zwaarwichtige reden

Een naamswijziging is geen impulsaankoop. Je moet kunnen aantonen dat je écht last hebt van je huidige naam. De rechter kijkt vooral naar:

  • Psychische of emotionele redenen (bijvoorbeeld als je voornaam je herinnert aan een traumatische periode).

  • Sociale of culturele redenen (zoals geloofswijzigingen of mensen die hun voornaam willen laten aansluiten bij hun achtergrond).

  • Opwellingen ("Ik wil heten als mijn favoriete popster" is geen sterke motivatie).

Zo vroeg iemand ooit een naamswijziging aan omdat ze haar naam "ouderwets" vond. De rechter wees het verzoek af omdat dat geen zwaarwegende reden is. Maar iemand die al jaren psychische problemen had door haar naam (en dit kon aantonen met een verklaring van een psycholoog), kreeg wél toestemming.

2. Je naamkeuze is ongepast

Niet elke naam wordt zomaar goedgekeurd. De rechter kijkt of jouw nieuwe naam:

  • Beledigend is (denk aan namen die scheldwoorden bevatten).

  • Verwarrend kan zijn ("Koning" of "Dr." als voornaam? Dat mag niet.).

  • Een negatieve religieuze lading heeft ("Satan" of "Messias" zal je niet door de keuring krijgen).

  • Een merk- of bedrijfsnaam is ("Nike", “Coolblue” of "IKEA" mag niet).

Zo wilde iemand ooit zijn voornaam veranderen in "Jedi" als eerbetoon aan Star Wars. De rechter vond dat dit teveel een popcultuur-referentie was en wees het af. Maar iemand anders kreeg wel toestemming voor "Sky", omdat die naam niet direct naar een merk of fictief personage verwees. Het blijft maatwerk. Lees ook: Verboden voornamen in Nederland: Wat mag wel en wat niet?

Wat als mijn verzoek tot naamswijziging wordt afgekeurd?

Krijg je een “nee” van de rechter? Dat is flink balen, maar geen reden om de handdoek in de ring te gooien. Een afwijzing betekent namelijk niet dat je verzoek nooit wordt goedgekeurd – het betekent dat er iets ontbreekt of niet overtuigend genoeg is. Tijd om te achterhalen waarom en hoe je dit kunt aanpakken. 

  • Zoek uit waarom de rechter “Nee” zei. Lees de motivatie in de uitspraak goed door. Wat vond de rechter niet overtuigend? Was het onvoldoende uitleg? Of een ongepaste naam?

  • Ga binnen drie maanden in beroep. Dit kan alleen met behulp van een advocaat. Voeg extra bewijsmateriaal toe als dat helpt, zoals een verklaring van een therapeut of arts. Uiteraard staat je advocaat je tijdens deze procedure met raad en daad bij.

  • Verzamel meer bewijs. Bij de rechter draait het om jouw reden. En hoe sterker je verhaal, hoe groter de kans dat het wordt goedgekeurd. Soms is een kleine aanpassing (bijvoorbeeld één letter verschil) of een beter onderbouwd verhaal al genoeg om alsnog groen licht te krijgen. Onze advocaten kunnen je helpen om dit allemaal duidelijk op papier te zetten.

Nu je voornaam wijzigen? Onze advocaten staan je graag bij

Eenvoudig, vanuit huis en op je eigen tempo je voornaam wijzigen? Dat mag gewoon. Vul het startformulier in om het proces te starten.

Veelgestelde vragen over wat je kunt verwachten na goed- of afkeuring van een voornaamswijziging

  • Nee. Overheidsinstanties krijgen het automatisch door via de BRP, maar voor zaken als bank- en zorgverzekeringsgegevens moet je zelf aan de bel trekken.

  • Zodra je een officieel bericht van de gemeente hebt dat je naamswijziging in de BRP staat, kun je direct naar het gemeentehuis. Meestal duurt dat een paar weken. Lees ook: Waarom verschilt het bedrag voor een voornaamswijziging per gemeente? 

  • Meestal hoef je niet fysiek naar de zitting. Alles gaat schriftelijk en digitaal via je advocaat. De rechter kan je wel oproepen als er onduidelijkheden zijn. Lees ook: Voornaamswijziging: kan het zonder de tussenkomst van een rechter? 

 
wat gebeurt er na goed- of afkeuring van voornaamswijziging
Vorige
Vorige

Voornaam wijzigen bij kinderen met gescheiden ouders: wie beslist?

Volgende
Volgende

Waarom verschilt het bedrag voor een voornaamswijziging per gemeente?